реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Націоналістка без каплі української крові" --

--так можна назвати видатну українську просвітительку Софію Русову, яка із Олешні на Чернігівщині стала членом Центральної Ради, основоположницею української педагогіки для виховання найменших.

В Софіїн день -- минулої суботи у селі Олешня Ріпкинського району традиційно відбулося вшанування її пам"яті. Говорилися хороші слова головою обласної ради Наталією Романовою, першим заступником голови обласної державної адміністрації Станіславом Прокопенком, головою районної адміністрації Віктором Бугаєм та іншими промовцями. Співав кобзар Василь Нечепа, виступали артисти Чернігівського музично-драматичного театру імені Т.Шевченка, місцеві виконавці. Працював ярмарок народних майстрів, хоча головного майстра- гончаря Івана Бібіка на ярмарок не привезли. Адже 85-річний майстер не здужає везти свої вироби... Зате пройшов показ унікальних робіт майстра Денисенка, якого вже нема на цьому світі, але який вийшов з Олешні і створив прекрасні твори із глини.

Свято відбулося завдяки не стільки владі, скільки меценату Івану Чаусу, який створив благодійний фонд Софії Русової і відроджує її садибу. Саме свято традиційно почалося з покладання квітів до знаку її пам"яті та відвідування каплиці, у якій поховані батьки Софії Русової.




Теги:Софія Русова, Ріпкинський район, Чаус, Олешня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar