реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

На захист лікарні

піднялися мешканці селища Макошине на Чернігівщині.

У селищному будинку культури Макошиного відбулися загальні збори. Загалом 235 макошинців зібралися на заклик ініціативної групи активістів заради вирішення проблем, які останнім часом турбують двотисячне містечко.

Чому лікарню планують закрити

Чи не найбуремнішим було обговорення першого питання порядку денного. Саме воно назріло не так давно – коли макошинці дізналися, що невдовзі їхня лікарня припинить існування. Місцеве відділення паліативної медицини хочуть перевести до Мени. В приміщенні, де воно знаходиться, також перебуває відділення швидкої допомоги, веде прийом сімейний лікар.

Приводом для такого рішення стала відсутність коштів на заміну опалювального котла. Але найсуттєвішим виявилося судове рішення про призупинення експлуатації будівлі Макошинського паліативного відділення до усунення порушень протипожежної та техногенної безпеки. На вирішення цієї проблеми у Менської міської лікарні грошей теж нема.

З трибуни прозвучали виступи представників і громадськості селища, і запрошених від місцевої влади. Свої думки висловили голова ветеранської організації Лідія Обловатна, лікар-пенсіонер Федір Корнієнко, генеральна директорка Менського центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Корнієнко.

Мають право вирішувати

На захисті інтересів макошинців стали депутатка Чернігівської обласної ради Галина Логвиненко та представник незалежних профспілок, член соціально-економічної ради при Чернігівській облдержадміністрації Олександр Кухарук, який забезпечував юридичну допомогу.

– На мене завжди справляють враження наші сільські лікарні та школи, – каже Галина Логвиненко. – Турбота працівників про свій заклад виявляється у найменших дрібницях: завжди чисті та охайні приміщення, приємний косметичний ремонт власними силами, відчуття доглянутості та затишку. Лікарня в Макошиному – тому гарний приклад. Кожен житель громади має законне право вирішувати, які послуги він хоче отримувати, впливати на розподіл ресурсів громади та доносити свою точку зору до тих, хто виконує управлінські функції в громаді.

Створили громадську раду

Гаряча атмосфера була збагачена гостротою реплік, викриків присутніх на адресу тих, чия точка зору здавалася учасникам зборів неприйнятною. Як не намагалася заспокоїти земляків головуюча Людмила Леонтієва, але їй вдавалося це з труднощами. В окремі моменти зала була схожа на базарний майдан. І генеральний директор Менської міської лікарні Григорій Разнован, і заступник міського голови Олег Небера висували свої аргументи, посилаючись на непомірні витрати, зміну умов фінансування медичної галузі.

За дві з половиною години, поки тривало зібрання, висловлено чимало різних думок, звинувачень, пропозицій. Серед них були і досить конструктивні. За всіма питаннями ухвалили рішення. Зокрема – зобов’язати керівництво Менської міської лікарні зробити все для збереження відділень і приміщення лікарні в Макошиному.

А ще макошинці створили свою громадську раду, яка має стати своєрідним координуючим, дорадчим та контролюючим органом, що опікуватиметься проблемами Макошиного, виступатиме посередником у стосунках між його жителями та владою Менської громади, надаватиме допомогу старості селища.

Віталій СЕРГІЙКО,
фото автора.



Теги:Віталій Сергійко, Макошино, Менська громада, закриття лікарні


Читайте також



Коментарі (0)
avatar