реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

На скресі двох світів...

Кажуть, що саме цього дня 305 років тому було освячено Катерининську церкву - пам'ятку козацького бароко і перемоги козаків Чернігівського полку під командуванням Якова Лизогуба над турками під Азовом.

Храм закрили комуністи в 1933 році, коли виморювали Україну голодом. Потім, коли голова ОДА Микола Лаврик (честь і шана йому!) підписав розпорядження про передачу храму Київському патріархату, агенти Москви - Наталія Вітренко (справжнє прізвище Дубінская), її бойфренд Марченко та їх служка Іван Донець заблокували храм на кілька років при потуранні міського голови Олександра Соколова, СБУ та міліції.
Там стирчав ординський намет, який московська церква звала "паходнай церкав'ю" і батюшка Лєдовой погрожував російським спецназом...

Та все ж українці ввійшли у свій храм, хоча ганьбище ФСБ - РПЦ з благословення Амвросія Полікопи ще стояло кілька років. Та кожного року на день святої Катерини сюди їхав Патріарх Київський і всієї України - Руси Філарет і проходив величаво мимо біснуватих адептів "русского міра" та молився Богу в козацькому храмі.

Історію боротьби українців за Катерининську церкву колись хтось опише, бо там багато детективних сюжетів - з ФСБ і СБУ, з Москвою і Києвом, із загадковою смертю Антона "Вусатого", із погрозами влади Шаповала штурмувати храм омоном, коли ми вперше туди зайшли, лякаючи охоронниць горшків та гобелену у вівтарі "Слава Великому Жовтню!". Одне тільки листування громади з властями складає кілька томів - і там повно бюрократично - детективних сюжетів... Як, скажімо, про роль фракції "Батьківщини" на чолі із бабою Свєтою у відстоюванні інтересів московської церкви...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Катерининська церква, патріарх Філарет, фсб, Василь Чепурнийі, Амвросій Полікопа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar