реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

На Москві судять бібліотекарку

Російська прокуратура попросила п’ять років позбавлення волі умовно для колишньої директорки Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріної, обвинуваченої в екстремізмі і розтраті. Бібліотеку нині розформовано.Прокуратура у Росії просить суд визнати винною директорку Бібліотеки української літератури

Сторона обвинувачення оголосила про це 29 травня на слуханні справи в Міщанському суді Москви, де завершується розгляд її справи, повідомляє «Радіо Свобода».

«Прошу визнати Шаріну винною в інкримінованих злочинах і призначити покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі умовно», - заявила прокурор Людмила Баландіна.

Колишня директорка Бібліотеки української літератури Наталія Шаріна виступила в Міщанському суді Москви з останнім словом. Вона відкинула всі звинувачення на свою адресу і попросила про виправдальний вирок.

«Я абсолютно не вважаю себе в чомусь винною і прошу виправдати себе за всіма статтями, не кажучи вже про якусь реабілітацію та вибачення. Саме читач прочитує зміст книги і робить з неї висновки, для чого він взяв цю книгу. Тим, кому необхідно прочитати книги, наприклад, Корчинського, вони можуть це зробити в Інтернеті. Бібліотека має законно видані книги, а видавництва несуть відповідальність за те, щоби в книгах не було екстремізму», - сказала Шаріна у заключній промові.

Нагадаємо, у 2011 році директорка Бібліотеки української літератури у Москві Наталя Шаріна стала фігуранткою кримінальної справи за статею 282 КК РФ, однак у 2013-му кримінальне переслідування припинили через відсутність складу злочину.

В кінці жовтня 2015 року після обшуків у бібліотеці директорку установи Наталю Шаріну звинуватили у розповсюдженні забороненої літератури і затримали. За версією слідства, Шаріна поширювала визнані екстремістськими книги Дмитра Корчинського. Вона не визнала свою провину. За словами Шаріної, бібліотека діяла відповідно до закону, а літературу вилучили з спецсховища. Кримінальну справу проти неї завели за статтею «порушення національної ненависті і ворожнечі».

У квітні 2016 Шаріну також звинуватили в розтраті (ч.4 ст. 160 КК РФ). За версією слідства, вона в 2011-2013 роках витрачала кошти, призначені для виплати юристам бібліотеки, на свій захист у кримінальній справі.

У серпні 2016 року прокуратура вирішила не затверджувати обвинувальний акт у справі щодо директорки Бібліотеки української літератури Наталі Шаріної. Справу, як повідомив керівник «Команды 29» Іван Павлов, який захищає Шаріну, повернули до Слідчого комітету РФ.

В ЄС заявили, що в Росії не повинні втручатися у діяльність Бібліотеки української літератури.

У жовтні 2016 року Міський суд Москви продовжив до 28 квітня 2017 року домашній арешт директорці Бібліотеки української літератури Наталі Шаріній.

У березні 2017 року директорку Бібліотеки української літератури Наталії Шаріній, яку звинуватили в екстремізмі, повідомили про припинення трудового договору.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Наталію Шаріну політв’язнем.

У березні 2017 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу Шаріної на умови домашнього арешту.

Різноманітні матеріали з розформованої Бібліотеки української літератури в Москві (Росія) забрано працівниками Національного культурного центру України (НКЦУ) на Старому Арбаті (Москва) на зберігання та систематизації.



Теги:бібліотека української літератури, політв'язні, російсько- українська війна, Шаріна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar