реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

На 16 шкіл 78 першокласників!

25 липня 2018 року на найсерйознішому зібранні виконавчої влади Новгород-Сіверщини - колегії РДА, чиновництво вирішило поговорити про освіту. Бо навіть за рясних дощів, які неначе у Бангладеш впродовж липня поливають Новгород-Сіверщину, дітям 1 вересня прийдеться йти до школи. Тим більше, у деяких селах краю навчальні заклади існують, а тому 16 храмів знань ще мають зібрати під свої стелі до 1000 юних душ. Словом, оскільки є ті, кого треба навчати, про них варто поговорити. До того ж, безтурботне дитяче літо вступає в останню третину і дорослі дядьки вважають за доцільне засвідчити природню піклувальність з позицій владної уваги щодо нового навчального року. Головне, щоб своєчасно!

От тільки прикро, що коли заходить про освіту, всі виявляються настільки бідними, що деякі речі не тільки аналізувати з державницьких позицій важко, а й озвучувати соромно. Нє, ну реально! І рятує стан справ хіба що присутність у цій богоугодній царині людей вихованих та відповідальних. Тому й не випадково, що на такому зібранні нікому з управлінського органу районної освіти навіть у голову не прийшло щось приховувати чи не договорювати. Тут так: або правду, або – «мовчи, як риба»! Отож і почули. «Як зазначила Ніна Полюшко, в.о. начальника відділу освіти районної державної адміністрації, - повідомляє http://novgadm.cg.gov.ua/, у 2018/2019 навчальному році у закладах освіти району буде функціонувати 14 перших класів, де навчатимуться 78 учнів. Заклади освіти на належному рівні підготували приміщення для першокласників Нової української школи. Вчителі початкових класів пройшли відповідну професійну підготовку. З державного бюджету отримано субвенцію на суму 228593,00 грн для закупівлі меблів, дидактичного матеріалу, комп’ютерного обладнання. У липні 2018 року придбано комп’ютерне обладнання на суму 48472,00 грн. Закуплено автозапчастин на суму 78000,00 грн, проте автотранспортні засоби щороку потребують ремонту та технічного огляду»

На нашу думку, жінки з відділу освіти Новгород-Сіверщини (а їх у керівництві 100%) вчиняють вірно, що не приховують болячок, яких вистачає, і які, коли й спробувати «приховати», обов’язково «вилізуть» посеред зими чи в критичний момент найнеприємнішим боком. Прийшлось же пережити халепу з підвезенням дітей автобусом. Який розголос получила драма з малими з с. Будища, що місяць сиділи на печі, оскільки шкільний автобус не міг пробити шлях до них!? Отож! Тому й на засіданні РДА в.о. начальника районної освіти пані Ніна Полюшко так конкретно і сказала, що «проблемним питанням є закупівля меблів, дидактичного матеріалу через систему електронних закупівель “PROZORRO”, забезпечення учнів 1-х, 10-х класів новими підручниками». І що «також необхідно виконати ремонт підлоги другого поверху Грем’яцької ЗОШ І-ІІІ ступенів, розпочати будівництво твердопаливної котельні Смяцької ЗОШ І-ІІІ ступенів»!?

Ох вже ся Грем’яцька школа! «Експериментують» з нею десь від 2012 року! Таж влада взялась було похизуватися темою шкільного будівництва, коли затіювали «піар-компанію» для одного з колишніх нардепів, а потім не знала, як виправдовуватися. Так, за традиційне - за кревні, які «кудись зникли», не дійшовши до горезвісної школи! Державні кошти, які виділялись цільовим призначенням для конкретного об’єкту, просто «кудись» поділися!? Слава Богові, провідні канали Всеукраїнської телевізі красиво подали сей резонанс. Хоча з «пропажею» мільйонних ресурсів держави, здається, так і не розібрались!? Навертіли словоблуддя. Казали - гроші прийшли, а потім - грошей не було! Та біс з ними. Ми вже звикли до подібних «чарівників»! От тільки школа у Грем’ячі, немов якоюсь «заколдованою» виявилась. Знов почали щось ремонтувати, і знов її накрила хвиля «цунамі» в океані безгрошів’я! Знайшли. А тепер - бац, знову проблема. Боже мій, бідні діти та батьки! Се навіть уявити важко, які випробування приходиться долати людям із клепкою у голові впродовж років, щоб не збожеволіти? Стільки часу минуло! Відбулась революція, змінилися президенти та парламенти, посейрйознішали депутати… А Грем’яцька школа напередодні навчального року знову входить у стан нездоланної кризи.

Замість епілогу

Новгород-Сіверщина тихенько підсумовує енергійну частину своєї історії. Се я про людей, яких залишилась жменька. Доречі, після «розділу», порівну. По 13 тисяч! Як у районі, так і в місті. Багато се чи мало? Буде справедливо, коли зазначимо, що се типова депопуляція на районному рівні з чіткими складовими: швидкими темпами падіння народжуваності дітей, надвисокою смертністю, закриттям шкіл на селі. До речі, жодного прикладу з уповільненням чи стабілізацією руїни села після ліквідації навчального закладу на Новгород-Сіверщині не спостерігалось. Навпаки, втрата школи тільки прискорювала негативні тенденції. Як кажуть, закрили школу - готуйся до похорону села.

Уявляєте, на Новгород-Сіверщині 1963-64 навчального року діяло 84 школи, з яких 15 середніх, дві школи-інтернати, 39 восьмирічних. В них навчалочя 15730 дітей.» (г-та "Шлях колгоспника", 1963 рік).
Чому пригадав, питаєте, да тому, що цікавий вік якраз переживав. Рік до цього народився! А зараз, нагадаю, а вікном 2018-й. І 1 вересня до шкіл, які залишаються на певний час, з квітами увійдуть 78 першокласників!

Інша справа, коли йдеться про прагматизм, оптимізм та впевненість у завтрашньому дні функціонерів районного рівня. Тут завжди панує розуміння завтрашнього дня набагато «світлішим», ніж його малює автор сих рядків. Бо їм так хочеться! А се вже багато значить. Ну, а коли хочеться, то й 25 липня 2018 року на «знаковому» засіданні колегії Новгород-Сіверської РДА було визначено: «З метою підготовки закладів освіти до 2018/2019 навчального року в умовах реформування середньої освіти, впровадження в практичну діяльність сучасних освітніх технологій, створення Нової української школи відділу освіти районної державної адміністрації: 1) забезпечити заклади освіти сучасними меблями, дидактичним матеріалом, відповідно до чинних в Україні стандартів в межах визначеного кошторису до 30 листопада 2018 року; 2) завершити у закладах загальної середньої освіти підготовку приміщень для першокласників Нової української школи до 01 вересня 2018 року; 3) забезпечити новими підручниками учнів 1-х, 10- х класів до 01 вересня 2018 року; 4) сприяти своєчасному здійсненню технічного обслуговування та ремонту автобусів до 31 серпня 2018 року»

Словом, жіночому колективу відділу освіти, не дивлячись на новітні європейські гендерні тренди, прийдеться «по-чоловічому», а то й на рівні «кінської сили» «впрягтися» у пошук резервів і щосили «перти плуга» до завітної мрії - 100% готовності освіти до 1 вересня 2018-2019 навчального року! Навіть, коли й підлоги не буде у Грем’ячі і до Будища місяць не «доповзатиме» автобус… Бо так сказали там - «наверху»! Амінь.
Борис ДОМОЦЬКИЙ



Теги:Будище, Смяч, Грем'яч, Новгород- Сіверський, Борис Домоцький, нова українська школа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar