реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Московська церква в Україні - агенти російського впливу

Коли прес- служба обласного штабу національного спротиву поширила заяву про моління настоятеля Спасо- Преображенського собору в Чернігові за Путіна і його воїнство, деякі чернігівські російські ЗМІ та їх журналісти заявили, що ай-яй, не можна церковну тему чіпати, не можна ображати промосковських православних...


Мені зателефонував секретар Чернігвської єпархії УПЦ МП (з телефона журналістки, до речі) о.Федір Мандзюк і попросив підтверджень такої заяви свого колеги. Я відправив його за свідченнями, пообіцявши в разі чого свідчення і від штабу. Я також запропонував о. Федору опублікувати заяву єпархії про непричетність їх священиків до таких заяв. Може хто читав десь таку заяву? Я - ні.

Після того, як у Слов'янську був знищений снайпер "Ромашка" - пономар Києво- Печерської лаври, тимчасово окупованої московським патріархатом, УПЦ МП нехотя відповіло, що цей снайпер-вбивця - не їх клірик. Добре, повіримо. А як бути з попом, захопленим українськими військовими біля Новоайдара? Тиша - від місцеблюстителя УПЦ Московського патріархату, тільки прес- секретар Григорій Коваленко засудив таке "воїнство". Але він лише прес- секретар, не може ні звільняти зі служби такі кадри, ні навіть догану оголошувати...

А ось що говорить науковий співробітник Центру вивчення східної Європи при Бременському університеті Микола Митрохін.

"– Насколько влиятельные люди в УПЦ выступили на стороне Януковича, а затем – сепаратистов?

– Весьма влиятельные. Два члена Синода УПЦ: митрополит Одесский Агафангел и митрополит Донецкий Илларион. Агафангел в результате событий в Одессе вынужден был бежать, секретарь епархии тоже эмигрировал (вот он только что получил приход на Воробьевых горах). Глава миссионерского отдела епархии тоже бежал из Одессы, после того, как там разгромили эту пророссийскую оппозицию. Эти иерархи были прямо вовлечены в обустройство лагеря ополченцев в Одессе. И, соответственно, в Донбассе сторонники концепции архимандрита Зосима Сокура о том, что донбасские православные должны подчиняться Москве, а не Киеву, тоже активно вовлечены в сепаратистскую деятельность. Наиболее известный пример – это тот священник, которого арестовали три дня назад. Он руководил бандой, громящей избирательные участки по выборам президента".

Тож все більше стає явним тайне - пряма заангажованість УПЦ МП в підтримці російської окупації. Недарма у всіх, підкреслюю - у всіх чернігівських храмах УПЦ МП - на чільному місці ікони царської сім'ї.

І українська влада з міркувань національної безпеки має щось робити з філіалом московської церкви в Україні. Для початку хоча б назвати її правильно - Російська православна церква в Україні. Бо українського в ній нема нічого - крім територіального розташування, українських ікон, знесених богомільцями, та обдуреного православного люду, що гадає про свою молитву в українській церкві, тоді як вона є російською.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:УПЦ МП, російська окупація, Чернігівська єпархія, російські міфи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar