реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Мораль — для аморального часу

Глибока суспільна криза, загрози державності України, зубожіння основної маси народу, розчарування і зневіра в людських душах — все це результат не лише політичних та економічних перипетій, а скоріше падіння моралі в суспільстві. Таке переконання церкви та кращих представників інтелігенції України .

Саме вони, як вже не раз бувало в історії в критичні для нації моменти, виступили з ініціативою національного порозуміння, пошуків виходу з цієї кризи. Цим було продиктоване Звернення до народу з нагоди 20-ліття референдуму про Незалежність України, яке підписали 1 грудня 2011 року Українська православна церква (МП), Українська православна церква Київського патріархату і Українська греко-католицька церква. Оглядаючи 20-річний пройдений державою шлях, церква констатує:

«В чому причина наших тривалих негараздів та як налагодити гідне життя суспільства? …Людина — насамперед духовна істота. Її зовнішні успіхи чи поразки є наслідком доброго чи хибного духовного життя. Це є справедливим і для всього суспільства. Тому не будемо шукати винних ззовні — головна причина негараздів прихована в нас самих, в духовній кризі, яка роз’їдає наше суспільство. »

На грунті цього патріотичного заклику найбільших українських церков представники інтелігенції України утворили громадський рух —Ініціативна група «Першого грудня». Активні учасники Ініціативної групи днями провели в столиці першу прес-конференцію, на якій оголосили про ініціативу скликати Національний круглий стіл. Ось що сказали на ній авторитетні громадські діячі.

Кардинал Любомир ГУЗАР: «Так сталося в нашій історії останніх десятиліть, що ми шукали, куди йти, але зайшли, як виглядає, в сліпий кут, щонайменше тупцюємо, а, може, й гірше — йдемо назад. І тепер маємо бажання поправити напрям нашого ходу.
Національний круглий стіл не має бути тільки дискусійним клубом. Нашим бажанням є, щоби оте, що буде обговорене, обернулося в чин. Це мусить бути праця не одного, чи кількох, а всіх нас разом.»

Іван ДЗЮБА, письменник, літературознавець, академік, Герой України: «Цей великий проект, як і всякий інший великий проект, містить в собі деякі неминучі суперечності, з яких треба шукати вихід. Перша — хочеться, щоб вся ця робота відбувалася в якомусь річищі, щоб не було хаосу, екстремістських випадів. Але водночас щоб цей круглий стіл був якомога ширшим, щоб на ньому прозвучало якомога більше думок, пропозицій, які б відбивали всю складність, суперечливість ситуації в суспільстві. Друга суперечність полягає між бажанням стояти понад партіями, не піддаватися нічиїм маніпуляціям, але з іншого боку ми не можемо обійти ті болючі проблеми, які є сьогодні в суспільстві. Очевидно, в ході дискусії учасники Національного столу дійдуть до якоїсь консолідованої думки.»

Мирослав ПОПОВИЧ, доктор філософії, професор, академік:: «Той факт, що саме церкви були ініціаторами руху порозуміння в суспільстві, говорить, який це може бути кут зору. Це кут зору моралі, порядності. Саме з цієї точки зору нам треба дивитися на судові процеси, які пройшли і проходять на наших очах. Так само треба дивитися на ті перетворення, які відбуваються в парламенті, маю на увазі депутатів-«тушок». Ті трансформації депутатів є не стільки політичним актом, скільки моральним, тобто аморальним. Думаю, коли пройдуть вибори до парламенту, треба, щоб там, крім позиції правих, лівих, консерваторів, лібералів, над усім була позиція чесності і непідкупності.

Слід окреслити ті засади, які порушувати не вільно жодному учаснику політичних дискусій. По-перше, це принцип захисту незалежності України. По-друге, неприпустимо, коли топчеться свобода, певні норми парламентської демократії, які вже завойовані. По-третє, ми повинні думати про добробут людей, бо якщо кроки вперед спираються на зубожіння людей, ці кроки будуть спотворені і стануть кроками назад. »

Євген СВЕРСТЮК, письменник,доктор філософії, правозахисник, дисидент: «Нас сюди зібрала велика моральна криза, яку кожен з нас відчуває. Про наш пройдений шлях. Ми обманюємо себе, коли вимірюємо наше життя від проголошення незалежності. Нагадаю, нічого не змінилося в день проголошення незалежності. Залишилися ті самі люди, ті самі крісла, та сама школа, звички. Отже, якщо ми хочемо встановити діагноз нашої хвороби, треба починати не від 90-го року, а набагато раніше. В чому ж полягає цей діагноз? Це криза людини, яка втратила дорогу.

…Одна з цілей Національного круглого столу — спробувати нарешті повернути суспільству справжні цінності. Будителі духу потрібні в кожну епоху, без них ми не зможемо прокинутися від того маразму, коли проголошено демократію, але нею користуються не демократи. Маємо повернутися до закону і правди, цінностей, які були заборонені.»

Звичайно, не можна було обійти на прес-конференції й тему цьогорічних виборів парламенту України, важливість яких важко переоцінити. Мирослав Попович: «Наш Рух міг би бути організатором чесних виборів. Подумаймо, як дати відсіч цій хвилі неправди, фальсифікацій в суспільстві». Євген Сверстюк: «Маємо переконати кожну людину, що від неї багато залежить. Слово будить більше, ніж постріл, Постріл глушить. Тому не треба стихійного бунту знизу. Треба створити моральну атмосферу в собі і суспільстві.»

Хто конкретно формуватиме склад Національного круглого столу? Учасники прес-конференції зазначили, що за це беруться самі члени Ініціативної групи «Першого грудня» та оргкомітет, і до участі в НКС будуть запрошені знакові постаті у різних сферах, як зі столиці, так і з областей України, — науковці, історики, журналісти, діячі культури, представники громадських організацій.

На спільному засіданні Ініціативної групи та оргкомітету визначено дату першого Національного круглого столу: 5 квітня 2012 року. Тема його — «Вільна людина у вільній країні».

Петро АНТОНЕНКО.



Теги:національні авторитети, Іван Дзюба, рух 1 грудня, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, кардинал Гузар


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Мирослав Попович відомий конформіст. На жаль, виставляючи шкільних вчителів дискутувати проти серійних вбивць результату так просто не досягнеш.
avatar