реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Мокші проти малоросів

Знову і знову зустрічаю у соціальних мережах дописи, у яких слово "мокші" використовується на позначення росіян. Нерідко це дописи російськомовних українців, які в такий спосіб намагаються маркувати чужинців. Мовляв, хоч ми і говоримо мовою росіян, але ми - не вони, бо вони - це мокші. А ми, мовляв, справжні слов'яни.

Чому саме мокші, а не марі? Марі значно чисельніші за мокшан. Чому не коряки? Звучить прикольніше. Чому не малороси, мільйони яких будували Російську імперію, воювали і гинули за неї? Ніякі мокші так не прислужились царям і генсекам, як продажні малороси.

Ця підміна не лише вияв невігластва, адже мокші - це окремий фіно-угорський народ, із власною мовою (статтю мокшанською жоден росіянин не прочитає), але й вияв глибоких колоніальних травм українців. Нам досі важко прийняти той факт, що ворог - це не прихований фіно-угор, і не чеченський найманець, а росіянин. І якого б походження не був окупант - за ним стоїть Москва і росіяни.

Будьте чесними із собою. Ви знаєте як називається ворог і якою мовою він говорить. Це точно не мокші, не удмурти і не вепси. Україна воює проти Москви, воює проти росіян. Саме росіяни є окупантами в Криму і на Донбасі. Саме російська мова, російське православ'я, російська ідентичність встановлюються на окупованих землях.

Комусь неприємно чути, що росіяни - це вороги та окупанти, а російська мова - це інструмент колоніальної адміністрації. Можна окупантів називати хоч мокшами, хоч коряками, але реальності це не змінить. Ворог - росіяни.

Павло ПОДОБЄД



Теги:гібридна війна, мокші, росіяни, Павло Подобєд, малороси


Читайте також



Коментарі (0)
avatar