реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Мінкультури створює Інститут Тараса Шевченка. Як у німців - Інститут Гете

Мінкультури ініціює створення Українського інституту для просування української культури в світі

Міністерство культури України ініціює створення Українського інституту Тараса Шевченка.
Проект Концепції інституту винесено на громадське обговорення, яке триватиме до 30 квітня. Розробником Концепції виступив Український центр культурних досліджень.
Український Інститут буде створено як неурядову організацію мережевого типу.

Метою створення Українського Інституту є формування позитивного образу України у світі і поширення інформації про культурне, наукове, громадське життя України, її культурну спадщину й історію.

Відповідно до проекту Концепції, Офіси Інституту займатимуться інформуванням, створенням бібліотек та електронних баз даних, налагодженням постійних контактів з культурно-мистецькими й інтелектуальними середовищами різних країн; реалізовуватимуть за кордоном проекти, спрямованих на промоцію української культури; сприятиме участі українських митців у провідних міжнародних культурно-мистецьких заходах.

Також на Інститут покладено реалізацію грантових конкурсних програм, що просувають і популяризують українську культуру, та сприяння участі українських митців у європейських культурних програмах, залучення спонсорських та грантових коштів до таких проектів. Окрім того, Інститут видаватиме книжки, створюватиме фільми та іншу аудіовізуальну продукцію, що популяризує українську культуру і мистецтво, проводитиме просвітницькі акції.

Розробники Концепції пропонують керуватися такими пріоритетами у розташуванні офісів Інституту: країни Центральної та Східної Європи, де існує значний інтерес до України та її культури (Польща, країни Балтії, Грузія, Білорусь, Чехія, Румунія); великі країни, де існують значні українські громади, що слугуватимуть природною соціо-культурною базою для діяльності таких Інститутів (США, Канада, Італія, Іспанія, Португалія); провідні в економічному, політичному та культурному плані країни Європи та інших регіонів світу (Німеччина, Великобританія, Франція, Китай, Японія, Індія).

Планується, що діяльність мережі Українського Інституту фінансуватиметься за рахунок коштів державного бюджету; коштів (грантів) європейських та міжнародних культурних програм, а також благодійних пожертв та спонсорських коштів вітчизняного та зарубіжного бізнесу, спрямованих на підтримку проектів Українського Інституту.

З проектом Концепції Українського Інституту Тараса Шевченка можна ознайомитись за посиланням: http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/401652



Теги:українська культура, Тарас Шевченко, міністерство культури, інститут Гете


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Тепер ясно, чому Ройтбурд з Одеси, а Лаєвський з Чернігова виступають проти нового міністра культури?
avatar
0
2
Пропоную:
скоординувати роботу інституту з академічними інститутами: укр.мови, літератури, мовознавства тощо;

наголос зробити на пропагуванні укр.мови серед слов’янських народів Європи і навпаки;

запровадити у профільних вишах з вивчення укр.мови і літ-ри курс з мов і літератур слов’янських народів Європи;

те ж у середній школі;
першогочергово поглиблювати культурні взаємини зі слов’янськими країнами Європи з метою інтеграції країни до європростору.
avatar