реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

МИМОХІДЬ. «Великі перегони» — не для українців?

— Кто сегодня победит? Конечно же — Россия!
— Сила только у нас, по-иному и быть не может. И это всё Россия!
— Только так надо действовать — вперёд за нашу Отчизну!
— За победу! За Россию! За Родину!
— К новым высотам! К достижению победы!
— Вот она — Россия! Вот так надо!
Такий невигаданий пасаж не з фронтових дій. Ця «військова» картинка з телепередачі «Великі перегони», яка транслювалась по Першому російському каналу 15 листопада. Такі промовисті висловлювання постійно проголошували «в екран» члени російської команди «Нежные хищники». І, якщо б я був громадянином Росії або й просто росіянином, то щиро вигукнув би: «Браво, Росія!» Звичайно, молодці вони, росіяни, що вміють показати свій російський патріотизм. А що ж ми – українці?
Уявіть собі, що замість росіян, а у змаганнях брали участь ще й американці, білоруси та китайці, такі патріотично-запальні слова вигукували б українці. І говорили вони замість слова «Росія» — «Україна». На жаль, ми таке можемо тільки уявити. По українських каналах бачимо інше: всі розважальні програми ведуть російські зірки, склад журі — з російського шоу-бізнесу, організатори всяких кастингів-відборів — теж звідти, з Росії…
Але, якщо навіть і припустити, що сталося таке диво (нічого подібного раніше, коли українці теж браали участь у телепрограмі «Великі перегони», я не помічав), то перша реакція, яка надійте від «когось там», сконцентрується на звинуваченні в націоналізмові. Мовляв, це кляті націоналісти такі слова промовляють — ворожі для нас, росіян.
А отже, вкотре усвідомлюєш: росіянам бути патріотом завжди почесно, а нам — українцям — ні, бо такого характеру вислови вже вважатимуться націоналістичними. Та це ще півбіди, коли «хтось» ззовні зробить нам такі закиди. Але все частіше такі обвинувачення лунають з уст самих українців. А це вже синдром, який можна віднести до небезпки! І цю небезпеку необхідно усунути негайно, бо завтра буде пізно.
Сергій КОРДИК



Теги:росіяни, не для українців, патріотизм, москалі, українці, Великі перегони


Читайте також



Коментарі (0)
avatar