реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Міхо каже: не лишайте козака на морозі!

Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі в статті для The Wall Street Journal закликає не плутати те, що відбувається в Україні, з "демонстраціями в інших країнах, де люди домагаються соціальних прав або протестують проти корумпованого правителя". На його думку, в Києві почалася "перша геополітична революція XXI століття". Мається на увазі, що ця подія наддержавного масштабу є не просто протистоянням між "сотнями тисяч протестуючих" і режимом Віктора Януковича, а боротьбою "двох ідеологій, двох уявлень про світ і двох життєвих укладів: незалежної західної демократії та путінської Росії".

"В останні роки президенту Путіну надає сміливості думка, що США і Європа перевантажені іншими кризами в інших регіонах. Йому додають сил і політичні успіхи у Вірменії і Грузії, як, власне, і в Україні – в 2010 році він організував зміщення уряду, сформованого після зневажуваної їм "помаранчевої революції" 2004 року, – продовжує Саакашвілі. – Путін, здавалося, був переконаний, що нарешті йому вдається видавлювати Захід з пострадянського простору, який він вважає своєю природною вотчиною. Але тут вступив в дію непередбачений фактор: прагнення українців жити в демократичному, відкритому і європейському суспільстві, на чолі якого стояв би незаплямований уряд".

"Я досить добре знаю Володимира Путіна, щоби зрозуміти, що це він стоїть за силовими акціями в Києві, точно так само, як він доклав руку до масових вбивств сирійців Башаром Асадом та іранської ядерної програми, – стверджує політик. – З точки зору Кремля у Росії немає кордонів, у неї є тільки периферія, яка на віки вічні приречена бути корумпованою, обнятою хаосом, неспроможною і не здатною до створення власних працездатних демократичних держав".

Розвиваючи метафору Патріарха Української православної церкви Філарета, що порівняв Україну з козаком Михайлом Гаврилюком, якого бійці "Беркута" побили і під знущальні жарти виставили голим на мороз, Саакашвілі звертається до країн Заходу: "Демократичний світ не повинен залишати цього козака на морозі. Прийшов час діяти. Що можна зробити? Уряди країн Заходу вже засудили жорстоку силову акцію режиму Януковича, але одних слів мало. США і ЄС повинні ввести санкції проти тих представників українського керівництва та їхніх прихильників з числа олігархів (ким вони не виявилися б), які відповідальні за репресії. Санкції повинні включати в себе заборону на видачу віз і заморожування особистих рахунків за кордоном. Лідерів протесту, включаючи Кличка, слід запросити до Вашингтона або в іншу західну столицю для зустрічей на високому рівні. А Москву потрібно недвозначно застерегти, щоби вона перестала втручатися в справи України".

"Прийшов час закликати до відповіді хрещеного батька, а не тільки членів його клану. Мозковий центр неприємностей, яких зазнає Захід, знаходиться в Кремлі", – підсумовує Михайло Саакашвілі.ТВі



Теги:патріарх Філарет, Україна - Грузія, режим януковича, СААКАШВІЛІ, Україна - Росія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar