реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Мазепинці, петлюрівці і бандерівці - завжди вороги для росіян

14 жовтня, під час святкування Дня захисника України, в Чернігові, як і у всіх інших обласних центрах, відбулося відкриття виставки «Фактор свободи», присвяченої трьом славетним українцям – Івану Мазепі, Симону Петлюрі, Степану Бандері. Вони поклали своє життя задля здобуття Україною незалежності і стали ідейними провідниками нації. Тоді як в Російській імперії, Радянському Союзі і сучасній Російській Федерації слова «мазепинець», «петлюрівець», «бандерівець» стали уособленням заклятого ворога, що ніколи не скориться і не стане рабом.

На презентацію виставки зібралися військовослужбовці Чернігівського гарнізону, добровольці, представники громадськості і влади.

Захід у Чернігівському обласному молодіжному центрі відкрив заступник командувача оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Василь Осипчук, – бойовий генерал, якого у грудні 2014 року нагороджено орденом Данила Галицького за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни. Він наголосив, що сучасна українська армія віддана славетним традиціям героїчних Захисників України минулого від Русі, козацтва, армії УНР та УПА.

Воєначальник підкреслив: «Ми завжди повинні розуміти, з яким підступним ворогом маємо справу. І я хочу аби кожен із вас, оглянувши виставку, замислився над побаченим. Адже і сьогодні по іншу лінію фронту той самий ворог, якому протистояли і Мазепа, і Петлюра, і Бандера. Змінюються століття, але незмінним залишається противник нашої свободи».

Керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Ірина Соломаха зазначила, що наші військовослужбовці – мужні й сильні патріоти, які щодня, попри смертельну небезпеку, відстоюють суверенітет і територіальну цілісність України у війні з російським агресором. Честь і слава, щира вдячність нашим героям!

Саму ж виставку, підготовлену Українським інститутом національної пам’яті і Центром досліджень визвольного руху, презентував співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. Цьогоріч співпали три важливих ювілеї – 380 років з дня народження Івана Мазепи, 140 років з дня народження Симона Петлюри і 110 років з дня народження Степана Бандери.

Він зауважив: «Саме вони стали для українців уособленням свободи і готовності боротися за неї до кінця. Ці люди змогли відсунути власні амбіції заради справи, вони пройшли цей тест, ставши гарним прикладом для наслідування. І сьогоднішнім керівникам всіх рівнів варто рівнятися на провідників нації, довести, що й вони здатні бути такими».

Унікальні світлини та біографічні відомості, представлені в експозиції, будуть доступні жителям Чернігова та гостям міста до кінця жовтня, а потім мандруватимуть по області.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті



Теги:виставки, Сергій Бутко, Іван Мазепа, Петлюра, УПА, Бандера


Читайте також



Коментарі (0)
avatar