реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Маленька Молдова не боїться великої Росії !

У Молдові доктор історичних наук В'ячеслав Стевіле підрахував суму збитків, яких, на його думку, було завдано республіці внаслідок перебування у складі СРСР.
Як стверджує історик, сума збитків становить 28 мільярдів доларів і, на його думку, їх тепер має компенсувати Росія. Стевіле підрахував, щоб за рахунок компенсації Молдова, наприклад, могла би безкоштовно отримувати російський газ протягом 85 років.

Стевіле є членом комісії з вивчення комуністичного режиму, створеної раніше з ініціативи виконуючого обов'язки президента Молдови Міхая Гімпу.

Над оцінкою збитків від "радянської окупації" Стевіле, за його словами, працював близько трьох років. До названої ним суму увійшли, зокрема, втрати, пов'язані з депортаціями, а також із загибеллю мешканців республіки від голоду в 1946-1947 роки.

Стевіле зазначив, що під час підрахунку керувався такими факторами, як середня тривалість життя мешканців республіки, їхній середній прибуток, а також середній вік загиблих під час "окупації". Історик повідомив, що врахував досвід деяких інших країн ближнього зарубіжжя, які виробляли аналогічні підрахунки.

"Я переконаний, що все коштує грошей, і має бути відшкодовано тими, хто це зробив", - резюмував член комісії. Враховуючи, що Радянського Союзу вже не існує, гроші, на його думку, повинна сплатити Росія як спадкоємиця СРСР.

Підтримки на рівні керівництва Молдови претензії Стевіле поки що не отримали.




Теги:СРСР, окупація, молдова, ціна на російський газ, Росія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar