реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Людина, що випередила час

Георгій Вороний, наш земляк із Журавки на Варвинщині, написав наукові праці, які тільки зараз стали в нагоді -- для комп'ютерних програм і навіть для конструювання роботів.
А помер аж 1908 року і за заповітом був привезений в рідну Журавку та похований у родинному склепі. Проте комуністична влада руками безбожників викинула його тіло на наругу, хоча видатний математик не був ні політиком, ні графом. За однією з версій наругу здійснили "вихованці" босяцької комуни в Ладані, про яких писав Іван Микитенко. Георгій Вороний був "підпохований" у батькову могилу.

Георгій Вороний був забутий довгі роки, хоча у 1950-і роки виходила його книга. Зате в Сеулі (Корея) є центр комп'ютерних діаграм імені Г.Вороного, за кількістю згадок у наукових працях він і досі займає чільні місця.

З ініціативи вихідців із Журавки минулого року створено Благодійний фонд імені Г.Вороного, який очолила невтомна Ольга Оберемко. А його засновниками стали Надзвичайний і Повноважний посол України В.Желіба, голова обласного товариства бджолярів Микола Даниленко, радник голови обласної адміністрації Микола Моторко, директор обласного інституту перепідготовки вчителів Володимир Тандура, письменник Олександр Шокало, науковець Галина Сита та інші.

Вчора у Журавці на загальних зборах фонду відзачалася його похвальна робота -- впорядковано могилу Вороних, видано буклет, створено сайт. І вчора ж було відкрито пам'ятну дошку на Журавській школі імені Г.Вороного. Того ж дня проходив районний математичний турнір, переможці якого дістали нагороди від Благодійного фонду імені Г.Вороного.




Теги:видатні люди, краєзнавство, Журавка, Георгій Вороний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar