реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Лірник біля козацької церкви

Щороку, в день культурно- мистецького свята «Седнівська осінь», у цьому містечку відкривають пам’ятник – таку розкіш місцеві жителі мають завдяки розташуванню тут Будинку художника Національної спілки художників України. Тож і цього, останньовересневого дня, у Седневі відкрито новий пам’ятник – лірнику.

Він постав біля старовинної дерев’яної Георгіївської церкви, яка більш відома за зйомками фільму «Вій».
Пам’ятник відкрили голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик та радник Президента Юрій Богуцький.

Архієпископ Чернігівській і Ніжинський Євстратій, побачивши образ лірника, нагадав про зображення Мойсея з часів Відродження і нагадав про те, як народ жалівся на свободу, до якої вивів Мойсей з єгипетської неволі, і провів аналогію з ковбасою по 2,20, за якою сумують деякі і наші громадяни. А кобзарі - лірники кликали українців до свободи, до волі, за що їх і винищувала комуністична влада.

Біля пам’ятника співав і сьогодншній кобзар- лірник Василь Нечепа – народний артист України, лауреат Національної Шевченківської премії. Слухав його й інший лауреат – письменник із Закарпаття Мирослав Дочинець.

За благословенням архієпископа Євстратія Василь Нечепа посадив біля пам’ятника лірнику гілочку верби – із Шевченкової верби, що росте на Кос- Аралі.
"Голос України"



Теги:Мирослав Дочинець, архієпископ Євстратій, Седнів, Василь Нечепа, лірник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar