реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Лінійний прискорювач запрацював

У Чернігові проліковано перших чотирьох пацієнтів на новому і дорогому лінійному прискорювачі, кошти на який збирала вся область – і з місцевих бюджетів, і з зарплат медичних працівників.

Як повідомили в обласному онкологічному диспансері, першою пацієнткою стала жінка зі складною патологією. Нині вона почуває себе нормально, за три сеанси не відбулося жодних побічних ефектів. Усього ж призначено 10 сеансів. Тривалість однієї процедури — 2 хвилини. На вихідні пацієнтку відпустили додому, потім лікування продовжиться. Після двох тижнів по закінченню сеансів їй знову зроблять комп’ютерну томограму.

За словами головного лікаря Валерія Зуба, у планах щодня лікувати мінімум 50 пацінтів у день, адже тривалість процедур – дві хвилини. Він же запевнив, що пацієнти відбираються за станом хвороби, а не за вмістом гаманця.
Валерій Зуб каже: «Щорічно дистанційного гамма-терапевтичного лікування потребує близько двох тисяч пацієнтів обласного онкодиспансеру. Є такий задум, щоб лінійний прискорювач працював цілодобово. Він на це і розрахований. Наразі ведеться робота щодо вдосконалення роботи апарату, тобто встановлення додаткових систем. Усе відбувається планово. Апаратура не підводить».

Ввести в дію лінійний прискорювач допомогли фахівці з Великобританії – Стенлі Мускат розповів, що почали з простих методик, але по мірі укомплектування апарату вони ускладнюватимуться. Експерт готовий приїхати ще раз, щоби продовжити навчання чернігівських лікарів. В онкодиспансері діє місячний план навчання із залученням закордонних експертів – на тиждень приїде медик з Білорусі, потім – з Великобританії та Португалії.
"Голос України"



Теги:лінійний прискорювач, Валерій Зуб, чернігівський онкодиспансер


Читайте також



Коментарі (0)
avatar