реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Ліна Костенко: "Мій вибір - не стати на бік чуми..."

Сьогодні мав честь взяти участь у церемонії вручення ЛІНІ КОСТЕНКО ордена Почесного легіону (заснований ще 1804 року Наполеоном Бонапартом). Посол Франції Етьєн де Понсен виступив з короткою промовою, у якій, зокрема, сказав:

"Пані Костенко, якщо навести три слова, якими можна було би вас охарактеризувати, то я відзначив би такі: рішучість, сміливість і бажання, незважаючи ні на що, залишатися вільною. Ці три слова, на мою думку, найкраще характеризують ваш життєвий шлях. Ваша громадянська активність завжди була однією з ваших визначальних рис, поруч із вашим величезним талантом поетеси та письменниці. Але саме вашу мужність, вашу рішучість і громадянську позицію ми хочемо сьогодні відзначити».

"Коли,- сказала ЛІНА КОСТЕНКО,- мене звинувачували в антирадянській творчості та викликали на розправу, я їм просто процитувала Камю – що світ поділяється на чуму та її жертв, і мій вибір – не стати на бік чуми. Це взагалі був девіз шістдесятників – не стати на бік чуми, а тепер це вже альтернатива для всього людства, тому що вібріони чуми нікуди не зникли, як і передбачав Камю, і ці вібріони росли, наливалися люттю і зараз обрушилися на Україну у формі найпотворнішої війни".

Було презентовано франкомовну версію роману «Записки українського самашедшего» та кілька віршів поетеси у так само французькому перекладі (це зробив Тарас Марусик).

Дещо несподіваною, але вочевидь приємною була участь у події мера Києва Віталія Кличка.

А потому ми, невелика група учасників церемонії, навідались до Ліни Василівни , аби у неформальній обстановці привітати її з нагородою. Два роки я не бачив поетесу - ковід, війна… Мушу посвідчити: Ліна Василівна нітрохи не змінилась. Так само вражає її потужна енергетика, глибина і оригінальність оцінок і суджень. Кілька годин величезної інтелектуальної насолоди від спілкування із справді великою людиною. Допоки вона є - чума нас не переможе!

Сергій ТРИМБАЧ



Теги:Сергій Тримбач, Україна - Франція, Ліна Костенко, українська культура


Читайте також



Коментарі (0)
avatar