реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Ліки від гіпертонії обіцяють здешевити

Незабаром ліки для гіпертоніків стануть більш доступними — обіцяють фахівці Міністерства охорони здоров’я України. Це відбудеться за кілька місяців, коли запрацює ухвалене 2012 року рішення з довжелезною назвою «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Про те, що це не чергова паперова програма, а реальна перспектива для хворих отримати безкоштовно чи за невеликою ціною ліки, говорили в Чернігові під час семінару-наради лікарів. Головний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко пояснив, як це все відбуватиметься. Скоріше за все, за словами спеціаліста МОЗ, пацієнти отримуватимуть рецепт, за яким ліки в аптеці їм видадуть безкоштовно: «40% дорослих людей давно не вимірювали артеріального тиску і не знають, чи він підвищений, чи нормальний. Серед тих пацієнтів, які знають, що в них підвищений артеріальний тиск, тільки 40% починають лікуватися. Із них на майбутнє тільки 13% продовжують лікування постійно, — говорить він. — Коли почали розбиратися, чому пацієнти не лікуються, а проходять лікування тільки 13%, то, звичайно, на першому плані виявили проблему економічну.

Ми ознайомилися з досвідом інших країн, як цю проблему вирішити. Перший варіант: видати кошти пацієнту безпосередньо. Що він зробить з ними? Але ці кошти можуть піти не на ліки. Це зробила Росія свого часу. Пацієнтам видавали дотацію — толку не було ніякого. Інший варіант: вибрати ті препарати, які можна виписати за спеціальним рецептом. Пацієнт отримує за ним препарати і йде лікуватися».
Рецепти будуть виписувати на 7 препаратів для лікування гіпертонії. Який з них призначити — обиратиме лікар залежно від особливості хвороби. Для держави залишається визначити механізми відшкодування аптекам вартості препаратів.

За словами Василя Нетяженка, до початку червня мали встановити ціни на ліки, які входять до переліку рекомендованих для лікування гіпертонії. Для цього брали за досвід ті ціни, які існують у Болгарії, Молдові, Польщі, Словаччині, Чехії. «Вирішили, що на основі порівняння буде виділена так звана референтна ціна для препарату. З червня по вересень питання мають бути вирішені, з вересня пацієнти вже можуть отримувати свої ліки. Виписувати будуть сімейний лікар, лікар-кардіолог, лікар підліткового кабінету. Буде створено реєстр пацієнтів, які зможуть скористатися такою системою. Отримати ліки зможуть хворі з другою стадією гіпертонічної хвороби, тобто ті, у кого стабільно підвищений артеріальний тиск. Також хворі, які перенесли інфаркт або інсульт, — це вже третя стадія. Отримає препарати і окрема група хворих першої стадії».

Відомо, що медичні препарати нині мають багато аналогів з іншою назвою, але склад діючої речовини той самий. При цьому ці аналоги можуть бути набагато дорожчими. Як бути у випадку, якщо пацієнт, що страждає на гіпертонію, все-таки схоче придбати аналог препарату, призначеного лікарем? Пояснює Василь Нетяженко: «Якщо пацієнт захоче купити дорожчий аналог, тоді різницю йому доведеться доплачувати. Є такий термін, як «прихильність». У пацієнта існує прихильність до того чи іншого препарату. Комусь подобається така-то упаковка, колір блістера, хтось довіряє лікам з такої країни, а не з іншої. Але цей препарат утричі дорожчий, ніж вітчизняний з таким же складом і такої ж якості. Тоді ви пацієнту пояснюєте: ми вам виписуємо точно такий препарат, але якщо ви хочете його аналог — доплачуйте свої гроші».

Артеріальна гіпертензія — одне з найпоширеніших захворювань в Україні. 2011 року зареєстровано майже 12 млн осіб, хворих на артеріальну гіпертензію, що становить 26% населення України. Лікарі ж говорять про те, що багато людей просто не знають, що в них високий тиск, бо не обстежуються. Ті ж, хто страждає на гіпертонію і намагається лікуватися, витрачає кожного місяця сотні гривень на препарати. Нехтування можливістю лікуватися призводить до дуже складних наслідків: артеріальна гіпертензія може стати причиною інсульту чи інфаркту міокарда.

Особлива категорія пацієнтів — підлітки 16 – 18 років, яким ставлять діагноз «вегетосудинна дистонія». У них немає ще чітких ознак гіпертонічної хвороби, але у більшості з них буде ця хвороба у майбутньому. Причини такої хвороби різні: генетичний механізм, погане харчування, спосіб життя людей.

Лікарі сподіваються, що найближчим часом лікарські засоби від гіпертонії стануть доступнішими принаймні для соціально не захищених хворих.

Вікторія ГАВРИК



Теги:ціни на ліки, Вікторія Гаврик, гіпертонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar