реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Лікаря Грушу пам"ятають як лікаря і як видатного українця

Пам’ять заслуженого лікаря України Анатолія Груші вшановано відкриттям меморіальної дошки

З нагоди 70-ї річниці від дня народження заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, професора і академіка Анатолія Груші в Чернігівській обласній лікарні, яку він очолював майже 30 років, відкрито меморіальну дошку. Честь зняти з неї покривало була надана вірному соратнику ювіляра, який 24 роки пліч-о-пліч працював з ним на посаді заступника головного лікаря, Анатолію Іващенку. В урочистостях з нагоди відкриття дошки взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько, міський голова Чернігова Олександр Соколов, друзі, колеги, діти й онука Анатолія Груші, колектив обласної лікарні.

"Відкриттям цієї дошки ми віддаємо шану праці й величі людини, яка змогла стати для нас взірцем у досягненні таких висот, які він ставив перед собою", – сказав, зокрема, у своєму виступі Володимир Приходько. А міський голова О. Соколов зазначив, що обласна лікарня в період керівництва А. Груші була справжньою школою для молодих фахівців. "Багато керівників з тих, що працюють зараз у медичних закладах міста, саме тут отримали перші знання і перший досвід", – підкреслив він.

Інші промовці розповідали, яким ювіляр був прекрасним організатором, скільки зробив для розбудови обласної лікарні, забезпечення її сучасною медичною апаратурою та впровадження передових методів лікування. А ще – якою чудовою, неординарною людиною він був, як любив і співав українські пісні, умів пожартувати й розрадити в скрутну хвилину, порадити, навчити й допомогти.

Згадуючи свій сумнів перед пропозицією А. Груші прийняти від нього керівництво обласною лікарнею, нинішній головний лікар цього медичного закладу Микола Романюк розповів, як той сумнів розвіявся, коли він прийшов сюди працювати. "Я тут побачив високопрофесійний, чуйний, милосердний колектив, який виховувався цим керівником не один рік", – сказав він.

Своїми спогадами про ювіляра ділились також головні лікарі обласних медичних закладів Олександр Карета і Григорій Маленко, пацієнти обласної лікарні, з глибокою вдячністю за пам’ять про батька виступила донька Анатолія Груші Лариса. Директор обласної наукової медичної бібліотеки Надія Яременко презентувала щойно виданий бібліографічний покажчик наукових праць А. Груші.

Після мітингу до меморіальної дошки пам’яті непересічної людини й самовідданого медика присутні поклали живі квіти.

ДОВІДКА. Анатолій Микитович Груша народився 10 вересня 1939 року на Черкащині. В 1961 р. закінчив Станіславський державний медичний інститут, після якого працював лікарем-невропатологом у рідному Маньківському районі. До Чернігова приїхав 1967 року після закінчення клінічної ординатури Київського інституту удосконалення лікарів. Перш сім років завідував неврологічним відділенням Чернігівської обласної лікарні, а з 1974 по 2003 р. очолював цей провідний медичний заклад області.

За успіхи в роботі Анатолій Груша був нагороджений двома медалями та орденом "За заслуги" Ш ступеня. В 1981 р. йому було присвоєне почесне звання "Заслужений лікар України", 1982-му – вчену ступінь кандидата і в 1995-му – доктора медичних наук. А. Груша – автор 48 наукових робіт та 4-х монографій. Неодноразово обирався депутатом районної, міської та обласної рад.

За час своєї професійної діяльності А.М. Груша доклав багато зусиль для становлення і удосконалення неврологічної служби області, підготовки лікарів, зміцнення матеріально-технічної бази обласної лікарні та розвитку високоспеціалізованих видів медичної допомоги населенню.

Помер А.М. Груша 10 травня 2003 року від тяжкої серцевої хвороби.

Прес-служба управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації.






Коментарі (0)
avatar