реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Лесі Коцюбі було б 95...

18 березня 2016 року Лесі Коцюбі було б 95. Не судилося прожити таке довге життя українці.

Коцюба Леся (Олександра) Йосипівна (1921-1986), фольклорист, педагог, учасниця руху шістдесятників. Доцент Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М.В. Гоголя (1956-1974). Їй належить 20 публікацій, зокрема, фундаментальні студії про життя і творчість Опанаса Марковича.

У 1966-1967 рр. взяла участь у передачі за кордон праці Івана Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація?", за що зазнала переслідувань. 26 серпня 1974 р. була звільнена з роботи "за особистим бажанням". Похована в Ніжині. Пам’ять про неї тепер увічнено в назві вулиці міста.

На могилу патріотки на Троїцькому кладовищі лягли червоні гвоздики від тих, хто її знав як викладача, а також від сьогоднішніх студентів філфаку НДУ.

Спогадами про Лесю Коцюбу поділилися Олександр Забарний, Микола Шкурко, Анатолій Шкуліпа. Журналістка Надія Онищенко розповіла про біографічну розвідку та гоніння національної інтелігенції 70-х років минулого століття. Здавалося б, це все в минулому.

Аж ні, русифікатори від влади діють далі "тихою сапою": щойно прийнятий Порядок розміщення реклами в м. Ніжині позбавляє українську мову пріоритету. Всупереч Конституції і здоровому глузду. Отже, пам’ятаючи Лесю Коцюбу, не мовчімо!



Теги:українська мова, леся Коцюба, дисиденти, Ніжин, щестидесятники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar