реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Крім викидів сірки Чернігів може атакувати пилок амброзії?!

Не дарма кажуть: біда не ходить одна. За даними Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення у 2010 році в порівнянні з 2001 роком збільшився у 2,6 рази і досяг 47,4 тисяч тонн (див. стор. 75 "Чернігівщина: 20 років незалежності України. Довідник, 2011). Це пов’язано, головним чином, зі збільшенням виробництва електроенергії з низкоякісного вугілля орендованої ТОВ «ТехНова» у міської громади Чернігівської ТЕЦ – головного забруднювача атмосферного повітря в області ( близько 36% викидів стаціонарних джерел забруднення).
Крім того, територія навколо, орендованої Чернігівської ТЕЦ, сильно забур'янена і захаращена амброзією. Автор виявив по вулиці Ушинського, 20, якраз навпроти головного корпусу ТЕЦ декілька соток хащ готової до цвітіння амброзії. Тож якщо її негайно не знищити (і не тільки біля ТЕЦ!), то чернігівців, які вже звикли до того, що на їх голови випадають тисячі тонн сірчаних сполук, чекає викид квітчаного пилку амброзії.
Нагадаю.
Амброзія – це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20 - 180 см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів, зневоднючи і виснажуючи його.
Розмножується амброзія насінням, яке утворює в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років.
Амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини її не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.
Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, проходить різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.
В Чернігові амброзія вперше була виявлена у 2007 році. Вважається, що потрапила вона у місто зі щебенем, який використовували для ремонту доріг. Сприяє поширенню амброзії і висока температура, яка встановилася в цьому році після відзначення 20-річчя незалежності України.

Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar