реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Крим буде звільнено від російської окпуації

Вчора вперше відбулася міжвідомча нарада з питань Криму під головуванням першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва.

На ній заслухали представників усіх відомств, які працюють над проблемою деокупації Криму і підтримання зв’язків з українськими громадянами, які проживають на півострові. «Було обговорено основні напрями, починаючи від міжнародних позовів, постачання товарів – води, електроенергії до гуманітарних, таких як спрощення можливості отримання вищої освіти в України, перетин адміністративного кордону, тощо.

Результатом стало відповідне доручення першого віце-прем’єр-міністра всім зацікавленим міністерствам і відомствам для того, щоб скоординувати роботу по всіх заданих напрямках і вжити зусилля, спрямовані на протидію тому, що відбувається на півострові – намаганню інтегрувати його у Російську Федерацію», - повідомив Вадим Черниш, міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Під час наради обговорили проблему будівництва Керченського мосту. «За дорученням Степана Кубіва має бути розглянута технічна сторона справи. Також ці документи і матеріали мають бути надані Міністерству закордонних справ та Міністерству юстиції, для того, щоб використати можливості у рамках Конвенції ООН з морського права», - зазначив Вадим Черниш. Також розглядають можливість міжнародних судових позовів проти РФ щодо видобутку газу на українському шельфі Чорного моря та використання біоресурсів в українських територіальних водах. Ці питання також регулюються Конвенцією. Звернули увагу і на проблему захисту культурних цінностей, що залишилися на півострові - скіфського золота, картинної галереї Айвазовського, Херсонеса та інших пам’яток, внесених до попереднього списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. З цього приводу також готуватимуть судові позови.

Урядовці також обговорили проблему телерадіомовлення на території Криму і можливі загрози, пов’язані із впливом російського мовлення з Криму на українських громадян з територій, прилеглих до адміністративного кордону з АРК. «Розглядалася стратегія щодо мовлення, яка буде прийнята найближчим часом і погоджена з усіма зацікавленими відомствами, у тому числі Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, - повідомив Вадим Черниш. - Всі ці питання планують доопрацювати і подати на розгляд уряду для прийняття відповідних рішень». Він додав, що проблему захисту прав людини і громадянина у Криму розглянуть на окремій нараді за участі громадських організацій, що спеціалізуються на цих питаннях.

Вадим Черниш повідомив, що йде обговорення, щоб поблизу адміністративного кордону з Кримом створити Центр адміністративних послуг для українських громадян, які проживають на півострові.

Обговорили також питання освіти для випускників із Криму, які бажають навчатися в Україні. Вадим Черниш зазначив, що з цього питання міністерство тісно співпрацює з Міністерством освіти і науки. Планують, що для випускників із Криму будуть передбачені загальні квоти, що фінансуватимуться з бюджету, у вузах зі східних регіонів України або тих, що виїхали з АРК. «Буде особливий порядок, який дозволяє без складання ЗНО за результатами програм відповідних іспитів бути зарахованим до таких ВНЗ», - пояснив міністр. Вадим Черниш зазначив також, що у МОН вже видали низку наказів стосовно цих питань і готові давати коментарі. «За інформацією Міністерства освіти і науки, навіть РФ почала пересувати часові рамки в учбовому процесі для того, щоб протидіяти процесу, який зараз почала Україна. Ми бачимо, що якщо Російська Федерація так діє, ми працюємо у правильному напрямку», - додав міністр з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України.

На нараді домовилися також спросити процедуру перетину адміністративного кордону для українських громадян, у тому числі стосовно перевезення товарів. «Ці питання були узгоджені з низкою громадських організацій, які спеціалізуються на темі Криму», - зазначив міністр. Він повідомив, що Служба з питань Автономної республіки Крим вже подала відповідні зміни до постанови Кабміну № 0135, напрацьовані із громадськими організаціями, але вони ще не пройшли погодження всіма відомствами. «Ми вчора отримали доручення від першого віце-прем’єра у рамках робочої групи окремо це питання розглянути, «звірити годинники» із неурядовими організаціями, із Меджлісом кримськотатарського народу, передати на погодження двом відомствам, які ще не погодили його і винести на засідання уряду», - повідомив Вадим Черниш.

«На нашу думку зв’язок з громадянами, які проживають у Криму, має бути не лише збережений, але й весь час поглиблюватися. Тоді люди будуть відчувати, що вони частина українського суспільства, але вимушено живуть під окупацією. І це має стосуватися всіх державних рішень [щодо Криму]», - підкреслив міністр.



Теги:російська окупація, звільнення Криму, Крим


Читайте також



Коментарі (0)
avatar