реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Котяче свято

Виявляється, 1 березня -- Всесвітній день котів

На фотографії Тетяни Кузик, комп'ютерного дизайнера газети "Сіверщина" -- її красень-кіт Мурисик у дитячому віці. Сьогодні це солідний котяра, справжній боєць і руда гроза для всіх довколишніх котів мікрорайону, на 4,5 кг живої ваги... Коти багато й солодко сплять. І поки кіт спить, ви можете прочитати добірку цікавих фактів про представників котячого світу

Цікаві факти про котів

* Малюнок поверхні носа котів унікальний, як відбиток пальця у людини.

* У світі більше 500 000 000 домашніх кішок, які поділяються на 33 основні породи.

* Кількість кішок в Америці досягло майже 68 000 000 в 1996 році. За оцінкою журналу "American Demographics" вони здійснюють 200 000 000 позіхів на годину, а сплять 425 000 000 раз на добу!

* За даними Ліонського університету (Франція) у світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Пальму першості віддають Австралії, де на 10 жителів припадає 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією, тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів, а в Європі - за Францією, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. Разом з тим є країни, наприклад Перу, Габон, де домашній кіт майже не зустрічається. Котяче серцебиття за швидкістю вдвічі перевершує людське (від 110 до 140 ударів на хвилину).

* Найменша порода кішок - Сінгапурська. Коти важать близько трьох, а кішки важать близько двох кілограм. Серед усіх котячих, найменшою є Rusty-spotted (Руда пятнісая кішка - Prionailurus rubiginosus). Цей вид живе в Індії і в Шрі Ланці. Її розміри приблизно вдвічі менше, ніж у звичайної домашньої кішки - близько п'ятнадцяти сантиметрів у довжину, вага не перевищує 1,4 кг. Найбільша кішка, не лев, а тигр (Panthera tigris). Чоловічі особини вагою перевищують 300кг і виростають до трьох метрів, не враховуючи ще майже метрового хвоста! Тигр здатний з'їсти 40кг м'яса за один присід.

* Кішка, полюючи на мишей, рятує в рік до 10 тонн зерна. В Англії кішок використовують для охорони зерносховищ та інших піщвих складів, їх офіційно ставлять на постачання. Кішки також охороняють від мишей книги та інші реліквії Британського музею. А в Австрії кішці, що прослужили на охорону складів кілька років, покладена довічна пенсія, яка видається молоком, м'ясом і бульйоном.
Забарвлення Калик і черепаховий зустрічаються тільки у кішок.

* Якщо кішка біля Вас, і її хвіст тремтить - це найбільше відчуття любові, яке вона може виразити. Коли хвіст починає опускатися, значить, настрій змінився - можна відійти, вона не образиться.

* Коти махають своїми хвостами, коли стоять перед вибором, при цьому одне бажання блокує інше. Наприклад, якщо кіт стоїть в дверному отворі, і хоче вийти, а на вулиці йде дощ, хвіст буде гойдатися з-за внутрішнього конфлікту. Кішка хоче вийти, але не хоче промокнути. Як тільки вона прийме рішення (залишитися удома, або вийти під дощ), хвіст негайно припинить розгойдуватися.
Від задоволення кішки випускають і втягують кігті, растопирівая пальці.

* Домашні кішки - це єдиний різновид котячих, здатна тримати хвіст вертикально при ходьбі. Всі дикі кішки тримають при ходьбі свої хвости горизонтально або між ногами.
Коти ніколи не нявкають один з одним. Цей звук - спеціально для людей.
Кішка любить господаря і може "читати" його настрій. Якщо ви сумні або напружені, то можете помітити зміну і в поведінці вашого кота.

* Не беріть кошеня чи кішку за загривок. Тільки кішки можуть робити це без шкоди, і тільки зі своїми кошенятами.

* У кішок в посліді, зазвичай, 1-8 кошенят. У середньому кішка здатна давати 2-3 посліду на рік.

* Кішка за своє життя може мати більше 100 кошенят.

* У 1952 році смугастий кіт з Техасу на ім'я Dusty встановив рекорд - у нього було більше 420 кошенят, а останній послід народився, коли йому було 18 років.

* Найбільший послід (з усіма вижили кошенятами) зафіксований у перської кішки в Південній Африці. Кішку звали Bluebell (Дзвіночок). Вона народила 14 кошенят! Максимальне число кошенят в посліді - 19!!!
Одна пара кішок і їх нащадки за 7 років можуть провести 420000 котенят.
Тільки в США щороку народжуються більше 35 000 кошенят. Обов'язково каструють або стерилізують свого вихованця, якщо не плануєте використовувати його, як виробника.

* У скелеті кішки 290 кісток, тіло складається з 517 м'язів.

* Котяче вухо повертається на 180 градусів. У кожному вусі у кішки 32 мускула, щоб управляти вухом вони використовують дванадцять або більше м'язів.

* Сер Ісаак Ньютон, що відкрив закон тяжіння, також винайшов двері для кішок.

*Скільки років вашій кішці за людськими мірками?
Якщо вашій кішці - 3 роки, це відповідає людським 21 року.
Якщо 8 років, то по-людськи - 40.
Якщо 14, то 70 людських років.

* Середній термін життя домашньої кішки - 15 років, в той час як для диких - від 3 до 5 років.

* Найстарішою кішкою на світі була Puss, з Англії, яка померла в 1939 році через день після свого 36-ого дня народження.

* Найбільш фантастичний рекорд був встановлений в Аргентині кішкою, на ім'я Mincho, яка залізла на дерево і не спускалася, поки не вмерла шістьма роками пізніше. За цей час, вона зуміла принести три посліду з такими ж котами-верхолазів.

* Нормальна температура тіла у кішок близько 38 градусів. Це трохи більше, ніж у людини.

* Люди, у яких є домашні тварини, живуть довше і менше схильні до стресів і серцевих нападів.

* Поведінка більшості кішок будинку, аналогічно поведінці у природі.

* Кішка вбиває рухому здобич, але не обов'язково для їжі. Розуміння, що полювання - це видобуток їжі, є придбаним навиком.

* Скільки мишей може зловити одна кішка? 28 899! Шотландський черепаховий кіт Towser (1966 - 1987), за 21 рік убив 28 899 мишей.

* Це - приблизно чотири миші в день, протягом 21 року.

* Перша виставка кішок була проведена в 1895 у Madison Square Garden у Нью-Йорку.

* Падаюча кішка завжди діє однаково. Спочатку вирівнюється голова, потім спина, потім ноги, а в кінці вигинається спина, щоб пом'якшити приземлення.

* "Товариські" коти ходять за Вами з кімнати в кімнату, щоб контролювати ваші дії.

* Який "настрій" - у кошеняти? Можна дізнатися про це за його очам і вухам. Навчіться, читати, котяче поведінку.

* Якщо кішка дере меблі, спробуйте надати цьому місцю аромат лимона або апельсина. Кішки ненавидять ці запахи.

* Обприскати апельсиновим або лимонним освіжувачем повітря новорічну ялинку, якщо ваша кішка захоплюється "альпінізмом".

* Кішки розуміють тон голосу. Коли говорите з котами, пам'ятайте про тон голосу. Кішки розуміють, коли ви зліться на них (хоча можуть і не показувати виду).

* Чим більше ви розмовляєте з кішками, тим більше вони говорять з Вами.

* У Книзі Рекордів Гіннеса найбагатші кішки - пара успадкувала $ 415 000 в початку 60-их. А найбагатший кіт-одинак успадкував $ 250,000.

* Жираф, верблюд і Кішка-це єдині тварини, при ходьбі у них йдуть спочатку ліві ноги, а потім праві. Така ходьба гарантує швидкість, спритність і тишу.

* Вважається, що біла кішка на порозі перед весіллям - ознака успіху. В Америці білі кішки - символ удачі, чорні невезіння. У нас існує прикмета, що чорні кішки захищають будинок від злодіїв.

* Кішки можуть розрізняти кольори. Експерименти довели, що кішки можуть розрізняти червоний і зелений, червоний і синій, червоний і сірий, зелений і синій, зелений і сірий; синій і сірий; жовтий і синій, і жовтий з сірим!

* У кішок зустрічається дальтонізм. Їх дальтонізм схожий на людський - червоне їм здається зеленим, а зелене - червоним.

* Кішки не дуже добре розрізняють дрібні деталі.

* Кішкам, щоб бачити, достатньо 1/6-ой світла, необхідного людині. Їх нічний зір дивно! У темноті очі кішки використовують навіть світло, що відбилася від сітківки.

* Кішки можуть бачити на відстань до 60 метрів. Їх периферійний зір - приблизно 285 градусів.

* Колір очей у кошеняти може змінюватися з віком.

* При народженні, кошенята не бачать і не чують. Вони відкривають очі на 7-10 днів, а зір і слух розвиваються в 2 тижні.

* Коти труться об людину, щоб "перебити" чужі запахи. Запах йде із залоз, які знаходяться між оком і вухом і в основі хвоста.

* Багато експертів вважають, що кішки муркочуть відчуваючи інтенсивну емоцію.

* Давайте кішці воду, принаймні, один раз на день. Якщо вона відмовляється від води, то можливо, тому, що відчуває запах хлору або інший домішки у воді. Багато кішки вередливі і можуть розлити погану воду з пляшки, точно так само як людина.

* Не саджайте кішку на вегетаріанську дієту. Кішки потребують білку, щоб нормально жити.

* Ніколи не годуйте кішку собачим кормом. Потреба котів в протеїнах в п'ять разів більше, ніж у собак.

* Кішки більш активні ввечері.

* Кішки, коли не сплять, доглядають за собою 30% часу.

* 95% власників кішок визнають, що говорять з кішками.

* Кішка в середньому важить 3-5 кілограм.

* Якщо ребра у кішки не промацуються, то вона дуже товста.

* Вуса допомагають котам визначити, чи пролізе він в отвір!

* Згідно з Книгою Рекордів Гіннеса, найважчим котом у світі був Австралійський кіт Himmy, який важив 21 кілограм. Рекорд був встановлений в 1986 році. Його талія була 84 сантиметри! Попередній рекордсмен - Spice, рудо-білий кіт з Коннектикуту, важив 20 кілограм, коли помер у 1977р. Самим крихітним котом на світі був гімалайський кіт Tinker Toy з Іллінойсу. Він важив 680 грам, був 18 см в довжину і його зростання становило 7 см!

* Ваша кішка - необов'язково "правша" чи "лівша". 40% кішок користуються двома лапами, в той час як інші 60% віддають перевагу праву чи ліву лапу.

*Кішки люблять висоту. Також люблять висоту леопарди і ягуари, які сплять на деревах. Якщо кішка падає, то її внутрішнє вухо, що управляє балансом, допомагає їй приземлитися на лапи.

* Домашні кішки - по суті одинака. Коли їх поміщають в групу, вони розвивають там власну ієрархію. Поки що в них багато їжі, вони можуть навчитися, ділитися їжею з іншими.

* У дорослої кішки 32 зуби.

* У єврейському фольклорі сказано, що кішки з'явилися, тому що Ной боявся, що пацюки з'їдять все продовольство в ковчегу. Він почав благати Бога про допомогу. Бог змусив лева чхнути - і з'явилася кішка!

* Кішки відчувають запахи в 14 разів сильніше, ніж люди!

* Кішки можуть видавати близько 100 різних звуків. Для порівняння - собаки лише близько 10.

* Коти муркочуть не тільки від задоволення, але і висловлюючи біль або страх. Кішки часто муркочуть, коли народжують, або коли пестять кошенят.

Джерело: http://magnitogorsk.multinex.ru:8080/forum/archive/index.php/t-18490-p-2.html







Теги:кішки, коти


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А вот ещё один интересный факт про котов.

Оказывается, МАРТОВСКИХ котов очень не любят женщины – они с пренебрежением к ним относятся! (Сам слышал.) И всё-таки, больше всего женщины любят котов, чем кошек. Хотя, от этой любви, иногда и сами страдают. Судите сами.

* * *
Старая седовласая дева отдыхала на веранде со своим любимым котом, раскачиваясь в кресле, как вдруг откуда ни возьмись появилась добрая фея и вызвалась исполнить три ее самые заветные желания.
- Хм... - недоверчиво произнесла старушка, - если ты не шутишь, тогда преврати это кресло в золото.
Фея взмахнула веером, и старая дева очутилась на груде золота. Обрадовавшись, она спросила, можно ли высказать еще два желания.
- Конечно, - ответила добрая фея, - любые, угодные твоему сердцу.
- Тогда преврати меня в молодую привлекательную девушку, - попросила старушка.
Последовал еще один взмах веера, и ее желание было исполнено.
- А теперь, - сказало юное создание, - преврати моего кота в молодого стройного брюнета.
Добрая фея в третий раз взмахнула веером и исчезла, как только на том месите, где находился кот, предстал молодой черноволосый красавец. Он медленно подошел к бывшей старой деве, крепко прижал ее к своей груди и с горечью промолвил:
- Ну, как, теперь ты не жалеешь, что отвозила меня к ветеринару на операцию? biggrin

avatar
2
отличная подборка, еще много информации о кошках на этом сайте - http://kotospravka.ru/ cool всем рекомендую
avatar