реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Кохання поета і агентки НКВС

Він — їй вірші, вона — на нього звіти кураторам з держбезпеки... Марія, дружина відомого українського поета Володимира Сосюри, регулярно писала доноси на свого чоловіка, повідомляла про те, що відбувалося у його оточенні, переказувала, про що говорять знайомі й сусіди по будинку «Роліт», в якому тоді в Києві жили знамениті українські літератори. При цьому «Даніна» – такою було чекістське псевдо Марії Сосюри, розповіла про свою співпрацю з органами держбезпеки не тільки чоловікові, а й коханцеві, особистому лікарю та випадковому знайомому. За розголошення «державної таємниці» її засудили до 10 років таборів

Марія Данилова і Володимир Сосюра познайомилися ще до того, як Сосюра став відомим поетом. Це сталося в Донецьку (тоді Сталіно) після концерту до дня народження Тараса Шевченка. Марія народилася в російському Ленінграді, закінчила балетну школу і була на 12 років молодшою за Володимира Сосюру.

У 1931 році вони одружилися, стосунки були бурхливими, з істериками й невірністю, але подружжя пробачали один одного. Марія могла викинути у вікно друкарську машинку чоловіка, розірвати його рукописи, порізати краватки. Друзі поета вважали жінку пліткаркою, інтриганкою, шукачкою грошей і слави. Та почуття Сосюри не згасатимуть навіть тоді, коли він дізнається, що жінка вісім років стежила за ним на завдання радянських спецслужб. Основним завданням Марії Сосюри від початку були доповіді про настрої чоловіка, підозрюваного в симпатіях до націоналізму. Під прицілом було й оточення Сосюри.

Як агент НКВС, Марія часто провокувала чоловіка на відверті розмови. Приміром, у Москві новоспечена агентка «Даніна» запропонувала чоловікові перейти на бік німців. Як вона пояснювала потім, хотіла дізнатися настрій Володимира та його приятеля, присутнього під час розмови. Що чекало б на поета у разі згоди, не складно здогадатися. Але він у відповідь розлютився, по-чесному або удавано, і заявив, що «фашистам немає місця на Землі». Також є свідчення, що Марія виказала чекістам "бандерівця" - молодого хлопця, який у них в гостях запевняв поета, що про нього подбають, якщо він втече з Радянського Союзу...

Її завербував НКВС через 10 років після одруження. Це сталося у Росії: чи то у Москві, чи то в Уфі, куди подружжя евакуювали з України. В українських архівах доносів Марії Сосюри виявити не вдалося, однак про те, що вона їх писала, стало відомо завдяки справі, заведеній за звинуваченням у розголошенні державної таємниці. Марія «розкрила» себе, як агента НКВС, – спочатку чоловікові, а потім ще кільком знайомим. Але це цілком могло зійти їй з рук, якби вона не написала листа голові Спілки письменників УРСР Олександру Корнійчуку, де зізналася у співробітництві з чекістами.

Чому Марія Сосюра написала цей лист, із матеріалів справи не зрозуміло. Як неясно і те, чому її чоловік, з одного боку, присвячував їй вірші, а з іншого, коли її відправили на заслання, розлучився з нею і одружився зі своєю друкаркою. Слід відзначити, що відносини з радянською владою у Сосюри були неоднозначними: його "чистили" все життя. За вірш "Любіть Україну", за перебування в армії УНР його виключали з партії, знову поновлювали, і тільки дивом не розстріляли.

Проте, коли Марія повернулася із ув'язнення, Сосюра знову одружився з нею. Після смерті Сталіна Марію, яка провела чотири роки в таборах, відпустили. За спогадами їхнього сина Володимира, "батько ніс постарілу і змарнілу маму додому на руках"...

Український прозаїк Михайло Слабошпицький справедливо писав: "Сосюра шалено любив жінок, а жінки любили його. Ніхто не складав реєстр амурних перемог і авантюр Сосюри, бо важко заоблікувати всі ті сюжети й імена. Посередня актриса Марія Данілова стала його своєрідною відплатою і покутою за всі його інтимні авантюри...».
Доля дала їм ще десять років спільного життя. Історія кохання завершилась із смертю Володимира Сосюри у 1965 році. Марія прожила до 1995-го, за три роки до смерті її повністю реабілітували (цікаво, що відповідний документ про реабілітацію підписав рідний брат скандально відомого януковського прокурора Пшонки...).

Марія пережила Володимира Сосюру на 30 років... Рано пішов з життя поет. І в цьому була провина і його коханої дружини, яка зруйнувала йому життя... Цікаві спогади про неї від нашого сучасника, прозаїка Михайла Слабошпицького: "Я приятелював із дружиною Володимира Сосюри. З одного боку, екстравагантна. З другого – до сказу вульгарна, з третього – емансипе: курила і матючки в розмову вставляла. При тому дуже розумна. Наша дружба почалася так. Я, молодий критик, стою під Будинком творчості. Прилітає таксі. Виходить Марія. Я її знаю, вона мене – ні. Нафарбована, вся така гарна, чемодани виставляє. Побачила мене: “Боже, кого я бачу, голубчик, скільки літ скільки зим”. Кинулася на шию, розцілувала. Ну думаю – це вже слава, вона мене знає. А вона у вахтера питає: “Хто це?”. Це, значить, спектакль – щоб я валізи відніс"...

Валентина КОВАЛЕНКО



Теги:НКВС, українська література, Михайло Слабошпицький, Володимир Сосюра


Читайте також



Коментарі (0)
avatar