реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Кого переміг Кличко?

Черговою перемогою порадував уболівальників боксу і всіх українців Володимир Кличко -- британця Хея він таки "поклав".
Ось розповідь про Хея з німецького сайту.

Девід Хей дістав міжнародне визнання своїми досягненнями на боксерському ринґу в першій важкій вазі до 90 кілограмів. Тут він перебував на верхівках світових заліків WBA, WBC та WBO. Нині ж Хей виступає у категорії надважкої ваги, яка нині у його випадку вже становить 98 кілограмів, що, у свою чергу, на 13 кілограмів менше, аніж вага його українського опонента.

Якщо вже співставляти параметри британця Хея та українця Кличка, то варто зазначити, що Девід Хей ще й нижчий за Володимира Кличка на 8 сантиметрів і молодший за українця на 5 років, йому 30. Цікаво, що так само, як і Володимир Кличко, Девід Хей зазнав останньої поразки на рингу 2004 року.

Почесний професор і фотомодель

Хей походить з південного Лондона, з дільниці Бермондзі, де й мешкав більшість свого життя. Він відвідував навчання технологічного коледжу Бейкона і дістав минулого року звання почесного професора університету Англія Раскін, що у східній Англії.

На додаток до боксерської кар’єри Девід Хей недовгий час заробляв собі на життя тим, що був фотомоделлю. Він позував для таких відомих фірм модного одягу як італійська «Версаче» та американська «Аберкромбі енд Фітч».

А боксерську кар’єру він розпочав, відвідуючи ще хлопчиком дещо старомодний боксерський клуб «Фітцрой Лодж Клаб» у південному Лондоні, де він здобув свої перші перемоги у статусі аматора. 1999 року Девід Хей уперше взяв участь у чемпіонаті світу серед аматорів у Хьюстоні, штат Техас, у напівважкій вазі, проте програв американцеві Майклу Сіммзу на ранній стадії тих змагань. [url=http://www.dw-world.de/dw/0,,657,00.html]Дойче Велле[/url]

Новий підопічний промоутера Леннокса Льюїса

Девід Хей перейшов до статусу професіонала у грудні 2002 року у віці 22 років, нокаутувавши ветерана британського боксу Тоні Бута у двох раундах. Далі Хей почав поступово набувати популярності, і його боксерські двобої регулярно висвітлювались у провідних мас-медіа. Втім, широку увагу до Хея було привернуто 2004 року, коли він у приголомшливому стилі нокаутував колишнього чемпіона світу Артура Вільямса у трьох раундах.

У січні 2006 року Хей підписав трирічний контракт з колишнім промоутером легендарного британського боксера Ленокса Льюїса Франком Малоуні з тим, аби втілити у життя свої глобальні чемпіонські амбіції.

І от 2007 року Девід Хей кинув виклик Жан-Марку Мормеку за звання чемпіона у першій важкій вазі за класифікацією Всесвітньої Асоціації Боксу (WBA) та Всесвітньої Ради Боксу (WBC). Зрештою Хей нокаутував Мормека у сьомому раунді. Ця перемога підтвердила появу Девіда Хея на світовому рівні, бо ж доти Жан-Марк Мормек вважався першим номером у заліку боксерів цієї вагової категорії, згідно з боксерським журналом Рінґ.

Призначення з Кличками

Далі Девід Хей перейшов до важковаговиків, і 2009 року тодішній чемпіон-важковаговик Віталій Кличко, старший брат нинішнього суперника Хея – Володимира Кличка, підтвердив, що захищатиме свій титул у двобої проти Хея на стадіоні футбольного клубу «Челсі» у західному Лондоні. Цьому двобоєві так і не судилося бути, і натомість цього разу вже Володимир Кличко погодився битися з Хеєм у той самий день, але на стадіоні німецького міста Ґельзенкірхена. Втім, і цього разу жодного двобою не відбулося, бо ж Девід Хей скасував свою появу, пославшись на травму спини. Відтак побачення з Володимиром Кличком відбувається вже цього разу у Гамбурзі.

Останнім досягненням Девіда Хея на боксерському ринґу стали перемоги за класифікацією Всесвітньої Асоціації Боксу (WBA) над Джоном Луїсом та Одлі Харісоном 2010 року. Перед цим, 2009 року, він переміг росіянина Миколу Валуєва.

Тренувальний табір Девіда Хея, втім розташований не в Англії, а на північному Кіпрі, де керує місцева етнічна турецька адміністрація. Хею було надано громадянство невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру за його внесок до життя цієї території.

Прощання з великим спортом

Хей напередодні двобою з Володимиром Кличком оголосив про свої плани піти зі спорту, коли йому виповниться 31 рік. А саме йдеться про 31 жовтня цього року. Сам Хей додав, що ці плани буде обов’язково втілено у життя, байдуже, чи поталанить йому перемогти Володимира Кличка, чи ні.

Девід Хей має дружину на ім’я Наташа. Дружина Хея два роки тому народила йому сина, якого було названо Кассіус, на честь першого християнського імені легендарного американського боксера Мухамеда Алі.

Девід Хей, окрім боксу, також цікавиться футболом і уболіває, як заведено у Британії, за свій місцевий футбольний клуб «Мілвол» з південного Лондона. Хей каже, що йому подобається та імпонує гасло уболівальників Мілвола – «Ніхто нас не любить, і нас це не турбує!»

У колі своїх поціновувачів Девід Хей має призвісько Hayemaker, що взагалі досить важко перекласти, йдеться про дещо сороміцький контекст, яким подекуди й оперує британський боксер, роблячи численні доволі суперечливі заяви для засобів інформації, що і є загальновідомою «візитівкою» надії британського боксу.

Автор: Максим Ковач, Лондон



Теги:Хей, Кличко, версаче, бокс


Читайте також



Коментарі (0)
avatar