реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Китайська медицина: будьте уважні до здоров'я взимку

Так говориться в стародавній китайській приказці:" Той, хто уважний до свого здоров'я в суворі зимові дні, не буде непокоїтися про це протягом року».

Чому саме взимку так важливо уважне ставлення до здоров'я? Тому що, за традиційною китайською медициною, в холодні зимові місяці вся природа занурюється в сонливий стан, сонячного світла стає менше, зменшується кількість енергії тепла (Ян). Одночасно тепло поступається місцем холоду (Інь). В цей період в організму виникає нестача енергії, тому легко можуть виникнути хвороби.

У китайському календарі зима починається з початку листопада і складається з декількох сезонів, під час яких природа і живі організми переживають певні стани. Цих сезонів шість: Лідун (Початок зими), Сяосюе (Малі сніги), Дасюе (Великі сніги), Дунчжи (Зимове сонцестояння), Сяохань (Малий холод) і Дахань (Великий холод).

Бережіть енергію

Спад Ян стає помітним з сезону Лідун. тому з початку листопада потрібно намагатися поповнити Ян організму, щоб досягти балансу між Інь і Ян. В їжу бажано вживати «гарячі» продукти, багаті енергією. Така їжа сприяє більш активній циркуляції Ци і попереджає виникнення простудних захворювань. Найкраще підходять спеції, наприклад: перець, кориця, імбир, гвоздика, а також часник. З м'яса краще підходить баранина.

Зима, також час гарячих напоїв, але не варто налягати на «міцні». Не варто зловживати міцними спиртними напоями в зимовий період. Гострий смак алкоголю сприяє відкриттю пір і випуску тепла з організму. І хоча суб'єктивно стає тепліше, збитку набагато більше.

На відміну від уявлень західної медицини, традиційна китайська медицина не рекомендує взимку вживати цитрусові в великих кількостях. Ці фрукти ростуть у теплих південних країнах, але вони накопичують природу Інь. Насичення організму «холодом» в той час як йому необхідно «тепло», може призвести до надлишку Інь.

Більш докладно про особливості харчування в зимовому періоді ми вже згадували, і ви можете дізнатися про це в одній з попередніх статей (Китайська медицина: як зберегти здоров'я взимку).

Меланхолія зими

З приходом сезону Сяосюе людині легко впасти в іпохондрію і втратити оптимізм. Як відомо, тіло і дух людини нерозривно пов'язані, тому не варто впадати в зневіру, навіть якщо за вікном похмуре небо і сльота. Тривалий меланхолійний настрій сприяє розвитку дратівливості та енергетичного дисбалансу, який легко призводить до виникнення хвороб.

В такому випадку намагайтеся добре висипатися. Якщо є можливість, вставайте пізніше, а лягайте раніше. Уникайте надмірної емоційного навантаження як позитивного, так і негативного. Намагайтеся зберігати спокійний і добродушний душевний стан. Якщо вам до душі тиха та спокійна музика, то вона також може допомогти.

Не бійтеся великих снігів

Здоров'я полягає в гармонії. За вченням про «золоту середину», тільки той, хто не впадає в крайнощі, залишається непереможним. Не ховайтеся в теплі квартири від зими. Більше перебувайте на свіжому повітрі і не нехтуйте помірним фізичним навантаженням.

Не бійтеся низьких температур і холодного вітру. Одягайтеся за погодою. Головне - тримайте в теплі органи малого тазу. Оскільки, згідно китайській медицині, взимку найбільш вразливими є нирки, сечовий міхур і кістки. При переохолодженні найлегше застудити саме їх.The Epohe Tims




Теги:здоров'я, меланхолія, здорове харчування, китайська медицина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar