реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Киргизька революція № 2: застереження для януковичів

Президент Киргизстану втік зі столиці, а прем’єр-міністр вручив опозиції заяву про відставку після масових протестів опозиційних сил, які спалахнули в різних містах країни й переросли в заворушення з численними жертвами й мародерства.
За даними Радіо Свобода, підтвердилися повідомлення про те, що президент Курманбек Бакієв дійсно утік із Бішкека, а прем’єр Даніяр Усенов написав заяву про відставку і вручив її представникам опозиційних сил.

Одна з лідерів опозиції, колишня міністр закордонних справ Роза Отунбаєва заявляє, що тепер вона виконує обов’язки голови тимчасового уряду, якого, власне, ще не існує.

Так закінчилася ввечері неспокійна середа в Бішкеку, сповнена сутичок опозиції й міліції, в яких, лише за офіційними даними, 40 осіб загинули й 400 поранені. Опозиція ж стверджує про більш як сотню вбитих, коли правоохоронці почали стріляти в юрбу заворушників бойовими кулями.

Опозиціонери також захоплювали будівлю парламенту і генеральної прокуратури, в якій спершу палили документи, а потім підпалили й сам будинок. Захопили вони й державне телебачення, яке перебрали під свій контроль і почали вимагати відставки старої влади в ефірі на всю країну. А от штурм будинку Комітету національної безпеки їм не вдався.

Повідомляли також про численні грабунки урядових будівель, торгових центрів і будинків родичів президента Бакієва в Бішкеку.

Протести спалахнули в регіоні

Ця остання хвиля протестів почалася в вівторок в обласному центрі Таласі на північному заході Киргизстану, де опозиційна демонстрація теж перейшла в захоплення обласної адміністрації разом із її головою. Там загони спецпризначення міліції витіснили демонстрантів із будинку, але під вечір тисячі учасників протесту знову захопили його.

У Таласі в сутичках потерпіли щонайменше 80 міліціонерів. Демонстранти, крім того, серйозно побили обласного керівника Бейшена Болотбекова, а також і міністра внутрішніх справ Киргизстану Молдомусу Конгантієва, який прибув до Таласа наводити порядок.

Тоді правоохоронці почали затримувати не тільки призвідників протестів у Таласі, а й чільних діячів опозиції по всій країні, але по тому були змушені всіх відпустити.

Президент видав укази про запровадження надзвичайного стану в Таласі, Нарині й Чуйській області Киргизстану. Але такі укази має затверджувати парламент, і, як виглядає, він цього так і не зробив.

У середу демонстрації перекинулися й на Бішкек і спалахнули і в інших містах. Зокрема, в Нарині теж захоплювали будівлю регіональної влади.

Напруженість наростала давно

Нинішнім подіям передували тижні напруженості посеред звинувачень опозиції, що влада президента Бакієва придушує незалежні засоби інформації і свободу слова, потурає корупції і провалила соціальну політику.

Опозиція вимагала відставки цієї влади й заявляла, що готова сама стати до керівництва країною.

Курманбек Бакієв сам прийшов до влади внаслідок Тюльпанової революції в Киргизстані 2005 року, або, як її офіційно називають, Народної революції. Тоді він, на той час прем’єр-міністр, перебрав обов’язки президента, коли втік із країни й оголосив про відставку тодішній давній голова держави Аскар Акаєв.

Акаєва звинувачували, серед іншого, в зловживанні владою, в кумівстві й корупції тощо. Тепер такі самі звинувачення лунають на адресу Бакієва.

За повідомленням радіо Свобода




Теги:опозиція, революція, Киргизія, Янукович


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
От так. Прийшов час відправляти кольорові революції на смітник історії.
Ющенко, Бакієв, лишився ще американський посіпака С*акашвілі. Його теж якомога скоріше - на смітник, якщо не розкається у своїх злодіяннях.
avatar
2
Regionali stali skypat vo vsex sydax ydobnie rechenia!!! Yanykovich- eto Brejnev 2010!!! Diktatyra!! Etix ograni4ennix jdet y4ast Kirgizii!!! Ulia, vpered!!! mi s tobou!!! Timowenko - naw Prezident!!!
avatar
3
Юлька ніколи не стане нашим президентом.
avatar
4
С*акашвили следующий!!!
avatar
5
Нада наздоганять киргизов. За_бала ети ПРдуны уже.
avatar
6
лилиПутин следующий! И Янукович за ним, как его марионетка.
avatar