реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Кінострічку «ЕКС» презентували українцям Каліфорнії

Патріотичне громадське об*єднання Nova Ukrainе, яке згуртувало співвітчизників, котрі живуть і працюють у каліфорнійській Кремнієвій долині, організувало і провело під відкритим небом в літньому кінотеатрі містечка Mountain Viev перший в Сполучених Штатах Америки показ сучасного українського фільму «Експропріація» («Екс»). Прем*єра стала можливою завдяки наполегливості в отриманні дозволу від власників авторських прав працівників Генерального консульства України в Сан-Франциско і особисто консула Дмитра Кушнерука, який разом з дружиною взяв участь в презентації фільму.

Фільм режисера Сергія Лисенка та сценариста Ярослава Яриша народився з проєкту-переможця восьмого конкурсного відбору Держкіно. А сценарій пана Яриша, в якому панує дух свободолюбивої Галичини в переддень другої світової війни, виборов другу премію на конкурсі «Коронація слова». Тоді ж на нього і звернув увагу режисер Сергій Лисенко. І ось фільм «Екс» глядачі вже більше року мають змогу дивитися в українському прокаті. Минулої суботи він вперше з*явився на екрані далеко від батьківщини. Від організаторів показу глядачі дізналися, що стрічка «ЕКС» створена на основі реальних подій, які відбувалися в 1932 році у польському містечку Грудек Ягеллоноський (нині – Городок Львівської області). До речі сказати, серед глядачів у літньому кінотеатрі були й вихідці з тих країв, які чули про зафільмовані події від своїх батьків та дідів. Саме там, на Галичині, молоді патріотично налаштовані хлопці з організованої ними Української Військової Організації (УВО) - ОУН задумали здійснити експропріацію («екс») каси місцевої пошти.

Фактично таке робінгудство було грабунком із здобутою ними вогнепальною зброєю. На горе, ще й ті кошти виявилися селянськими кооперативними внесками, що викликало велике незадоволення в хліборобів. Але такий небезпечний крок молодих патріотів-підпільників Чорного, Зюка, Явора, Терена, яких зіграли маловідомі артисти Орест Пастух, Роман Кривдик, Василь Колісник та Віталій Гордієнко, мав шляхетну мету – використати кошти на потреби революційної боротьби за вільну Україну. Про це мріяли повстанці-патріоти, які в тих непростих умовах польської сваволі ставили на меті «підняти червону калину і звеселити рідну Україну». А саме про це мріяли й українські селяни, які тієї пори жили під польською окупацією. Цей національний гімн цілком доречно звучить в кульмінаційних кадрах фільму, де біля могили полеглих героїв виникла сутичка між українськими патріотами громади, яка прийшла вшанувати їхню пам*ять та польськими поліцейськими, котрі зі зброєю в руках несамовито розганяли учасників акції. У такий спосіб автори фільму свідомо чи спонтанно показали глядачу часом непрості українсько-польські та польсько-українські стосунки в той та й в інший період новітньої історії.

Як і обіцяли організатори прем*єрного показу повнометражного художнього фільму, створеного кінокомпанією Т.Т.М. за підтримки Держкіно, який уже «охрестили» бойовиком, трейлером, драмерією, після завершення глядачі мали можливість через мережу онлайн спілкуватися та обговорювати кінострічку з режисером Сергієм Лисенком та оператором Сергієм Михальчуком. Митці відповіли на запитання любителів кіномистецтва, поділилися творчими планами. А організатори показу запевнили, що громадське об*єднання українців Каліфорнії продовжить популяризацію сучасних українських фільмів на міжнародному рівні. Саме з цією метою і запущений кінотеатр під відкритим небом. Він стане місцем, де не лише демонструватимуться фільми з Великої України, а й глядачі матимуть можливість задати запитанням людям, які створюватимуть сучасне кіно. Початок цьому покладений фільмом «Екс».

Микола ГРИНЬ,
член Національної спілки журналістів України.



Теги:гібридна війна, Микола Гринь, українське кіно, українська діаспора


Читайте також



Коментарі (0)
avatar