реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Хто відповість за вбивство моїх прадідів?

Звісивши брезклі ноги, що тріскалися, з печі, вони сиділи поруч -- два свати. Сукровиця стікала з ніг у підставлені ночви. Вони обидва відмовилися від тих крихт їжі, які могла приготувати роздобути їх дочка та невістка -- для того, щоб вижили їх внуки, вони, схоже, вирішили померти. Завдяки їх подвигу вижив мій батько Федір. Без них не було б на цьому світі і мене.

Так, я вважаю моїх прадідів Самійла Чепурного та Євсентія Ященка героями. Вони померли заради продовження роду.

Чому вони не боролися? А хто вам таке сказав? Якщо в моєму селі Авдіївка (тепер Сосницького району) у 20-і роки діяли два повстанські загони - отаманів Рака і Ващенка (за даними вчителя історії Анатолія Лазаренка), то я не знаю яка була роль в опорі комуністичній владі моїх прадідів. Якщо про сам факт голодної смерті моїх прадідів я дізнався не від батька і не від баби, бо вони боялися розказувати правду мені, щоб не зашкодити. Розповів за пару років до смерті лишень дядько Микола, коли вже не було нікого, хто міг би, крім нього, розповісти.
Дослідниця Тамара Демченко права: страх - головне, що залишив нам досьогодні геноцид, організований більшовицькими окупантами.

У книзі жертв Голодомору по Чернігівській області моїх прадідів нема -- ця справа була доручена сільрадам і збирали вони дані аби як. Там з мого села всього два прізвища, що явно недостовірно. А вписувати моїх прадідів у той мартиролог зараз не хочуть, бо, мовляв, мої слова не від свідка Голодомору...

Раніше, років 10 тому, короїди нашої пам'яті намагалися нав'язати думку, що то українці самі собі Голодомор організовували, адже серед розкуркулювачів, експропріаторів були таки українці. Євреї були і серед охорони концтаборів, де сиділи євреї, але на цій підставі чомусь не говорять, що євреї самі себе знищували... Відпало зараз і звинувачення українців у самопоїданні. В цьому заслуга курсу президента Віктора Ющенка.

Зараз ті ж таки короїди намагаються втримати українську думку в іншому мислиннєвому ґетто- мовляв, винних за Голодомор нема. Досить сімох нелюдів - Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Косіора та Хатаєвича, визнаних організаторами Голодомору українським судом за часів Ющенка. Тому - а-й-яй- не можна кивати ні на Росію, ні тим паче, на Ізраїль.

Проте логіку перебрехати можна, але важко. Якщо Федеративна Німеччина, яка не має жодного юридичного і навіть морального зв'язку з нацистським Третім рейхом, навіть сьогодні платить компенсації уже правнукам євреїв, яких знищував гітлеризм, то чому не повинна відповідати за злочини проти людяності Російська Федерація, яка проголосила себе правонаступником СРСР?!

Якщо євреї стверджують, що всі євреї відповідальні один за одного, то чому вони не беруть відповідальності за своїх бронштейнів- троцьких, кагановичів і хатаєвичів, численну орду комісарів у тужурках, які робили голодомор в Україні? Ні, нам не треба від євреїв матеріальної компенсації -- достатньо визнання з боку Ізраїлю Голодомору українців геноцидом.

А то дійде до абсурду: ось нещодавно Литва погодилася виплачувати Ізраїлю компенсацію, хоча ніяким боком до репресій не стояла -- швидше навпаки. Ще, гляди, й українців зобов'яжуть виплачувати компенсацію євреям. За Бабин Яр, наприклад, хоча там українців та циган не менше за тих таки євреїв. І вийде, що Україна, яка постраждала від голоду, ще й платить.

...Пам'ять про моїх прадідів - звичайних українських селян Самійла та Євсентія - змушує говорити правду. Не біймося!
Страх подолано.

Василь ЧЕПУРНИЙ








Теги:Україна - Росія, геноцид, Литва, Голодомор, євреї


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Про який страх мова? Страх кого? Страх чого? 
Ота Демченко - вона ж ніякий не історик, хоча таим і вважається та посаду має в освітній установі. Це неймовірно заангажована особа, яких до історії допускати на постріл гармати не можна. Бо те, що й без неї десять раз перекручено, перекрутить ще й 11-й.
avatar