реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Хто літає над Меною?

На початку серпня над Меною та сусідніми селами літав парамотор – параплан з мотором. «Нашому слову» вдалося поспілкуватися з його пілотом – директором ВАТ «Мена-Пак» Алоізасом Ляукусом (на фото).
Алоізас – литовець. До Мени переїхав у червні цього року.

Він розповів нам, що захопився парамоторами у 1994 році. Зараз вже сам є інструктором у литовській школі паромотористів.

– Чи небезпечне ваше заняття?
– Дуже небезпечне, бо може затягнути так, як алкоголь, рибалка чи полювання, – жартує він. – А взагалі, якщо враховувати метеорологічні умови та вміти управляти апаратом, то життю і здоров’ю нічого не загрожуватиме.

– Невже зовсім не страшно у небі?
– Усі нормальні люди, я вважаю, бояться висоти. Я, наприклад, не дуже комфортно почуваю себе на балконі дев’ятого поверху. Проте прив’язаним до парамотору мені добре.

– Скільки коштує такий апарат?
– Новий – 50 – 60 тисяч гривень. Бувший у вжитку, але такий, що пропрацює чотири – п’ять років, – вполовину дешевше.

– А з якою швидкістю він літає?
– Мотор мого паромотору працює на бензині. Важить апарат близько 30 кілограмів. При нормальних погодних умовах парамотор летить зі швидкістю 45 – 50 кілометрів на годину. За одну годину "з’їдає" від трьох до п’яти літрів пального. Якщо заправити 20-літровий бак, то без посадки можна летіти годин п’ять.

Технологія парамотору дозволяє літати без вітру. А злітати можна просто з вулиці чи іншої невеличкої ділянки.

– Підкажіть, як можна стати парамотористом?
– В Україні мають бути спеціалізовані клуби та школи. Також бажаючі навчатися літати на парамоторі можуть звертатися до мене.

До речі, якщо у парамотора потужний двигун, можна чіпляти до нього спеціальну коляску і літати удвох. Я з дружиною декілька разів так літав.

– А взимку літаєте?
– Сезон парамоторизму починається рано вранці першого січня, а закінчується пізно ввечері 31 грудня. Зимою просто треба підбирати правильний одяг.

– Інколи наш клуб парапланеристів співпрацює з поліцією, – розказує Алоізас. – От, наприклад, треба було розшукати зниклого чоловіка. Поки правоохоронці прочісували територію на землі, ми робили повітряний огляд. Бувало й таке, що шукали людям зниклих корів.

Сергій ЛАВСЬКИЙ, Наше слово

Фото автора




Теги:парамотор, мена, парапланерист, Алоізас Ляукус, ВАТ «Мена-Пак»


Читайте також



Коментарі (0)
avatar