реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Хроніки російсько- української війни: у Полтаві - Мазепа, в Євпаторії облави окупантів

Подією загальноукраїнського значення в ході війни стало відкриття у Полтаві пам'ятника гетьману Івану Мазепі.

Кошти на нього збиралися з ініціативи полтавської "Просвіти", але місцева влада, очолювана представником "Батьківщини", не давала дозволу на встановлення пам'ятника. Тому принципово важливо, що нині на відкриття приїхав Президент України Петро Порошенко

Глава держави підкреслив, що протягом сотень років українцям втовкмачували хибні уявлення про нашу історію: "Вільна Україна позбувається цих нав’язаних ззовні стереотипів, хоча не завжди так швидко як нам би того хотілося. Ми вшановуємо українських героїв, відзначаємо свої свята і пам’ятні дати. І більше ніколи не допустимо експансії радянсько-російської імперської ідеології в український простір. Тут вам не "русскій мір", тут – український світ!".

Президент нагадав, що українці ще за життя Івана Мазепи визначили історичний масштаб його постаті, а "мазепинцями" називали всіх, хто ставив собі за мету самостійну Україну або щиро, без жодного політичного умислу, любив свій край та рідну українську мову.

"Імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ. Та це не завадило, а навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії; прапором нашого руху до незалежності – до тієї мети, яку Мазепа, йдучи попереду свого часу, усвідомив вже через 50 років після Переяслава", - наголосив Порошенко.

Тепер же "зовнішня агресія проти України нарешті розставила всі крапки над "і". За два роки росіяни зробили для популяризації Мазепи серед українців і розвінчання міфів більше, ніж Національний банк за двадцять років масового друку десятигривневих купюр із його зображенням".

Нагадаємо, що перший в обласному центрі пам'ятник гетьману був поставлений у Чернігові - і тоді російські агенти (в тому числі якісь "начниє волкі") кидалися на нього, як бик на червоне... Мазепа, як і Петлюра та Бандера, продовжують лишатися лінією російсько - української війни.

До речі, у Полтаві російські агенти напередодні відкриття пам'ятника Мазепі намагалися його підірвати і пошкодили частину плити.

Пам'ятник освятив Патріарх Київський і всієї Руси - України Філарет при двох з половиною тисячах народу.

Окупаційна влада у Криму продовжує практику масових затримань людей за національною ознакою.

Сьогодні в тимчасово окупованій російськими військами Євпаторії близько першої години дня путінські "правоохоронці" провели масову облаву, під час якої здійснено вибіркові затримання 25 осіб за національною ознакою. Про інцидент повідомив у своєму Facebook журналіст Осман Пашаєв. "Всіх відвезли на допит в міське відділення поліції і взяли відбитки пальців. Затримували на центральному ринку і в районі ресторану "Восточка". Всі затримані – кримські татари", – уточнив він.

Російська окупаційна влада заборонила діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і внесла його до переліку організацій, діяльність яких припинена у зв'язку зі здійсненням ними екстремістської діяльності.



Теги:патріарх Філарет, Мазепа, російсько- українська війна, Євпаторія, Полтава


Читайте також



Коментарі (0)
avatar