реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Хліб вже за 4 гривні?

«З 10 березня очікується різке підвищення ціни на хліб «Український» у м. Києві — з 3 грн 16 коп. до 4 грн», — розповів мені один знайомий, пов’язаний із хлібопекарським бізнесом.
«Через деякий час подорожчають батони, потім — інші соціальні сорти хліба», — сказав він.

А в деяких містах Луганщини — Свердловську і Ровеньках, де при владі регіонали, хліба не було три дні. Через проблеми з постачанням борошна основний місцевий постачальник хліба — ВАТ «Коровай» — скоротив обсяги випічки хліба, що викликало ажіотаж серед місцевого населення. Городяни перейшли на батони, лаваші, які незабаром також зникли з прилавків.

Далі стало ще цікавіше: місцеві чиновники фактично насварили народ за його непристойну поведінку в умовах відсутності хліба. В інтерв’ю Першому національному телеканалу начальник торгового відділу Свердловського виконкому Р. Фічеєва, коментуючи ситуацію з хлібом, звинуватила мешканців у штучному ажіотажі, розповівши про те, що у Велику Вітчизняну війну людям видавали по 200 грамів хліба, і нічого страшного не сталося, багато вижили.

«Борошномолам зараз нерентабельно виробляти борошно, оскільки за сезон зерно і борошно подорожчали майже на 60%», — говорить директор компанії «ПроАгро» Микола Верницький.
Враховуючи, що частка борошна у собівартості булки становить майже 60%, ціна хліба повинна збільшитись, як мінімум, на чверть від існуючої, кажуть аналітики.

Як підрахували бізнес-видання, за рік гречка подорожчала на 310%. Молочні продукти додали в ціні трохи менше, ніж гречка, але результат склав 150%. Майже наполовину подорожчали фрукти, овочі, чай. Трохи менше — солодощі. Третину вартості додали картопля й олія. Натомість хліб подорожчав лише на 12%. Напрошується висновок, що хліб має зрости у ціні.

«Хліб суттєво дорожчати не буде, — коментує депутат Чернігівської обласної ради, голова спостережної ради ВАТ «Семенівське хлібоприймальне підприємство» Володимир Лобосок. — По-перше, існують державні методи регулювання ціни, серед них — і такі методи, як діяльність Антимонопольного комітету, і залучення Державного резерву. Наступного тижня держава планує інтервенцію на ринок зерна із державних запасів. Таким чином, хліб суттєво не подорожчає, але й не подешевшає.

Загалом же зростання цін на продукцію сільського господарства — позитивна тенденція для села. Селянин стає багатшим. Якщо ж врахувати те, що економіка нашої країни — переважно аграрна, то це значить, що держава теж буде багатша».

Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:уряд Азарова, подорожчання, борошно, ціна на хліб, Луганська область


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Пусть етот депутат свою семью кормит 200 гр. хлеба, он просто забыл что на дворе 21 век!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar