реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Картопля — за безцінь

На початку літа експерти прогнозували не дуже великий урожай картоплі — тоді ще стояла спека. А нині після рясних дощів фермери й селяни-одноосібники «прозріли»: врожай таки великий, рясно вродила картопля, великі бульби — майже в кожному кущі. Але це викликає не тільки радощі. Особливо той, хто вирощував картоплю на продаж, підраховує збитки, бо ціна на головний український овоч різко впала.

На Привокзальному ринку Чернігова навіть у будній день покупців багато. Триває період консервації, тож і поспішають господарки купити перцю, цибулі, помідорів за оптовою ціною. Серед продавців — фермери і перекупники, які збувають картоплю. Перед входом на ринок також багато людей. Літня жінка зі Старого Білоуса продає відбірну картоплю по 2 гривні за кілограм. «Ось привезла кілька кілограмів картоплі, трошки квасолі, кабачків. Стою вже кілька годин, вдалося продати лише квасолю. Я тут з овочами вперше, але вже зрозуміла, що возити їх сюди — справа невигідна, бо ж за дорогу віддай 5 гривень, а скільки ти всього продаси?» Такі селяни, як ця жінка, раді були б продати картоплю у своїй місцевості перекупникам, але шкода віддавати за мізерною ціною — не дорожче, ніж за 1 гривню 20 копійок.

Пані Раїса Нехай із Куликівського району розповідає: «На місці в нас приймають, але ж за якою мізерною ціною! Або міняють на кавуни: кілограм кавунів — на два кілограми картоплі. А її ж виростити треба, вдобрювати, обробляти від колорадського жука, заплатити за копання. Це все гроші та праця. Краще взятися за вирощування полуниці».

Пані Раїса заплатила 100 гривень за те, щоб довезти велику партію картоплі до чернігівського ринку. Тепер ось стоїть, продає по 2 гривні за кілограм.
— Чи вигідніше заплатити за перевезення картоплі і постояти на ринку, ніж віддавати перекупникам за 1,20? — питаю у неї.

— Схоже, що так. Картоплю трошки беруть, ось продавці речового ринку собі на зиму купили, — показує на окремо відібрану купу мішків.

«У нас картопля своя, домашня. Там далі оптом збувають фермери, у них вона може бути й дешевшою, але ж як її вирощували? Скільки хімікатів влили?» — розповідає ще одна жінка, яка продає недалеко.

«Там далі» — це на самому оптовому ринку. Перекупники і фермери продають «другий хліб» великими клунками за ціною від 1,80 грн за кілограм. Але якщо пройтися рядами, можна знайти і значно дешевше — по 1,50 грн і навіть по гривні!!! «Я не дивак, — каже підприємець (прізвище не схотів називати), який збуває картоплю за гривню кілограм. — Просто через пару тижнів вона по 90 копійок нікому не потрібна буде».

«Картопля стрімко впала у ціні. На початку літа продавали за п’ять гривень. Ще минулого тижня — за 2,30 за кілограм, а тепер ось спустили до гривні вісімдесят, — жаліється жіночка з Менського району. — Під картоплею у мене 2 гектари.

Багато коштів уклали в те, щоб закупити нові сорти, виростити. За те, щоб скопати, віддали 4 тисячі гривень — по 25 гривень за сотку. Купують добре, за день ось майже тонну збули, але ж ціну змушені ставити невелику. Наступного року картоплею займатися, напевно, не буду — краще їздити в Херсон за помідорами».

Біля машин перекупників черг бажаючих здати картоплю не спостерігається. Однак підприємці не скаржаться: бульбу здають. «У нас — по гривні двадцять, а в Коропському районі — взагалі по 90 копійок». Були часи, коли картоплю возили в Херсон. Нині це робити невигідно: на півдні України вона також непогано вродила.

Як завжди, закупівлею займаються приватні підприємці. Купити у населення картоплю, забезпечити її зберігання, щоб потім, узимку й навесні, не було дефіциту цього овочу, захмарних цін на ринку й імпорту з Польщі чи інших країн — здавалося б, таким завданням мали б зайнятися чиновники із відповідних міністерств. Однак схоже на те, що справу пустили на самоплин. Селяни поспішають швидше позбутися зайвого врожаю, бо побоюються, що він буде погано зберігатися, почне гнисти. Крім того, зручніше збути картоплю відразу, не заносити її в погріб, а потім через кілька місяців знову діставати.

Перекупники також не займаються зберіганням цього овочу, відразу ж продають із націнкою здебільшого 30 копійок на кілограмі. Таким чином, нині міські жителі мають непогану можливість запастися недорогою бульбою на зиму, та чи буде вона зберігатися, і за якою ціною її продаватимуть після зими?

Вікторія ГАВРИК



Теги:картопля, чернігівські ринки, ціни, перекупники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar