реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Карпатську Україну знищили мадяри

85 років тому 15 березня 1939 року – було проголошено незалежність Карпатської України.

Утворення Карпатської України стало доленосною подією в житті українського народу. Адже невеликому Закарпатському краю судилось відіграти вагому роль в історії українського державотворення.

Карпатська Україна як держава проіснувала недовго: хортистська Угорщина, за підтримки гітлерівської Німеччини, розпочала відкриту агресію проти неї. З перших годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника. Проте 16 березня, зазнавши значних втрат, ворог зумів захопити Хуст, а 18 березня більшу частину Карпатської України окупували угорські війська. У гірських районах загони «Карпатської Січі» продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939-го. У ці ж березневі дні президент республіки Августин Волошин і частина уряду на чолі з прем’єром Юліаном Реваєм виїхала через Румунію на еміграцію.

Недовгий період існування Карпатської України став однією з найяскравіших сторінок багатовікової боротьби карпатських українців за встановлення української державності.

Українці на Закарпатті стали першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав.

Пам’ятаймо про це, адже великий той народ, котрий не забуває свого минулого і подвиг героїв, що полягли у нерівній боротьбі на Красному полі. Всім миру, єдності, сили, міцного здоров’я та добробуту на благо держави!
Слава Україні!
Слава Героям Карпатської України!

Народний Рух України



Теги:Україна - Угорщина, Народний Рух, Закарпаття, мадяри


Читайте також



Коментарі (0)
avatar