реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Ющенко вперто "проштовхує" Батуринський ліцей

У приміщенні Державного підприємства Міністерства оборони України “Центральний проектний інститут” відбулася презентація предпроектних пропозицій щодо створення у Батурині військового ліцею.
Як відомо, ця ідея належить Президенту України Віктору Ющенку, а майже весь наш ліберальний політикум виступає проти. Скажімо, колишній міністр оборони, активний борець із лозунгом "Україна -- для українців!" Анаталій Гриценко переконаний, що ліцеїв військових і так багато, а на порожньому місці створювати новий не варто. В той же час пани-ліберали забувають, що й Батурин відроджуватися починав на порожньому місці. А щодо Батуринського ліцею, то він, за задумом В.Ющенка, має формуватися з дітей-сиріт Луганської та Донецької областей: із босяків формуватимуть українську еліту.
Як повідомила директор Департаменту будівництва Міністерства оборони України Тетяна Амосова, на виконання Указу Президента України Міністерству оборони України було доручено розробити план створення та проектно-кошторисну документацію на будівництво військового ліцею у селищі Батурин.
– Міністерством оборони було здійснено дуже багато заходів, які дозволяють на сьогоднішній день повністю перейти до передпроектних і проектних розробок, – зазначила Тетяна Амосова. – Наприклад, спочатку було утворено комісію зі створення ліцею та розроблено першочергові заходи і план роботи.

Зокрема, були виконані попередні розрахунки щодо складу капітальних будівель, споруд та інженерних мереж, зональної схеми розміщення військового ліцею для узагальнення площі для землевідводу. Також було розроблене Технічне завдання на проектування будівництва, спільно з Чернігівською облдержадміністрацією та місцевими органами влади визначено земельну ділянку для будівництва ліцею, погоджено проект комплексної програми збереження пам’яток Національного історико-культурного заповідника “Гетьманська столиця”.
Планується, що у військовому ліцеї виховуватимуться 1500 ліцеїстів, які навчатимуться з 5-го по 11-й класи. Чисельний постійний склад майбутнього ліцею становитиме 70 офіцерів, 90 викладачів, та 30 допоміжних посад.
У свою чергу Державного підприємства Міністерства оборони України “Центральний проектний інститут” Олег Приймачук повідомив, що ліцей, який повністю буде автономним, включатиме близько 50 капітальних будівель, інфраструктуру, інженерні мережі, яких зараз немає та розташовуватиметься на близько 40 гектарах землі.
– Вже зроблено попередні розрахунки розміщення будівель на мальовничому острові на річці Сейм. Деякі з них будуть сполучені між собою переходами, – розповів Олег Приймачук. – Планується, що у ліцеї будуть адміністративно-учбова зона, житлова для ліцеїстів, спортивна, господарча, житлова для постійного персоналу, готельно-адміністративна зона, де буде розміщено музей ліцею та будинки для приїжджих батьків і гостей, паркова зона. Також, в Батуринському районі є дві артезіанські свердловини.
У той же час, потребуватиме допрацювання транспортне сполучення. Адже майбутній військовий ліцей знаходитиметься на відстані близько 250 кілометрів від Києва та 5-6 кілометрів від автотраси “Чернігів-Москва”. Тому потребують розробки пропозиції щодо вирішення непростого питання прибуття-відбуття ліцеїстів з канікулярних відпусток та приїзду рідних та гостей.
– Батуринський військовий ліцей буде унікальним комплексом з власною інфраструктурою де навчатиметься 1500 ліцеїстів. Серед подібних у країнах СНД не має аналогів, – констатував повідомив Державного підприємства Міністерства оборони України “Центральний проектний інститут” Олег Приймачук.
За його словами, на щорічне утримання ліцею необхідно буде витрачати близько 20 мільйонів гривень.
- Станом на 1 червня 2008 року, кінцевої дати, коли нам в установленому порядку було доручено розробити план створення ліцею, попередньо розрахована загальна вартість від початку робіт до кінцевого будівництва – 1 мільярд 450 мільйонів гривень. Але остаточну вартість буде визначено після проведення предпроектних пропозицій, - додав Олег Приймачук.
Він також зазначив, що у відповідності до діючих державних норм, робота над об’єктом відбуватиметься почергово. Проте, за належного фінансування є всі передумови завершити будівництво військового ліцею за один рік.
Голова Громадської ради Борис Андресюк у свою чергу зауважив, що рішення про створення ліцею можна назвати історично-політичним. Він наголосив, що, на жаль, коштів на будівництво Батуринського військового ліцею не було передбачено а ні в діючому держбюджеті, а ні в проекті головного фінансового документу держави на наступний рік.
– 16 ліцеїв в Україні вже існують, проте створення цього надпотужного осередку духовної культури та військово-патріотичного виховання для майбутніх воєначальників, директорів, депутатів, керівників різних рівнів, і взагалі нормальних адекватних українців, є вкрай важливим для держави, – сказав Борис Андресюк.
За інформацією помічника заступника Міністра оборони України капітана І-го рангу Анатолія Грищука, створено і працює наглядова рада, яку очолюють відомі політики. Цей орган займається питаннями організації надходження добровільних внесків на будівництво військового ліцею у селищі Батурин.
– Черги меценатів, які кинулися вносити кошти на будівництво військового ліцею не має. Проте, на диво, “малозабезпечені” організації і громадяни знайшли гроші на благородну справу, – розповів офіцер. – Наприклад, це Сорочинська школа-інтернат, студенти Київського політехнічного інституту та багато інших патріотично налаштованих громадян. Всього на сьогоднішній день зібрано близько 210 тисяч гривень.
На завершення директор Департаменту будівництва Міністерства оборони України Тетяна Амосова додала, що всі роботи покладені на військове відомство, і які не потребують фінансових витрат, зроблені.
– На сьогоднішній день Центральним територіальним управлінням капітального будівництва завершено і збір вихідних даних, і отримання технічних умов для відведення земельної ділянки під будівництво та її оформлення, і створення необхідного пакету документів для того, щоби вони були оформлені відповідно до діючого законодавства, – наголосила Тетяна Амосова. – Стан справ на час збору даних для того, щоби розпочати роботи щодо створення ліцею ми вважаємо “задовільний”. Але, на жаль, без належного фінансування ми не в змозі надалі продовжувати ці роботи. Всі інші необхідні роботи для початку будівництва є платними, за них необхідно платити кошти.

За інформацією управління Прес-служби міністерства оборони України.




Теги:В.Ющенко, Батурин, Чернігівщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar