реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

”Ющенко може бути реальною конкуренцією Тимошенко”

Юрій Костенко критикує Бориса Тарасюка за підтримку БЮТу

Народний депутат від блоку НУ-НС, лідер Української народної партії Юрій Костенко називає повернення знецінених заощаджень Ощадбанку СРСР ”популістською обіцянкою”
”У Сполучених Штатів Америки така практика: чим наш уряд корумпованіший, тим більше йому дають грошей”, — розмірковує лідер Української народної партії, депутат-”нунсівець” Юрій Костенко, 58 років.

У понеділок він годину спілкувався з американцями у своєму партійному офісі на столичній вул. Пушкінська. Каже, що раніше покладав великі надії на їхню допомогу нашій державі. Однак розчарувався і в них, і в нашій владі.

— Щоранку, коли роблю зарядку біля будинку, чую скарги людей на наш уряд. Нарікають, що немає робочих місць, на хабарництво та корупцію. Скаржаться і на безлад у Верховній Раді. Але саме народ може змінити політичну владу. Зараз їй вигідно цупити все від імені народу. Цього навчилася і опозиція, і влада. Але коли я кажу про всі ці критичні речі, зокрема, на адресу уряду, то мені починають закидати: от ви — член коаліції, а критикуєте уряд. Але це ж моя функція — критикувати.

Не шкодуєте, що два члени вашої партії вступили в коаліцію?

— Ні. Згадайте, як все було. Був грудень. Віктор Ющенко законно розпустив Верховну Раду, але уряд в незаконний спосіб не виділив кошти на вибори. Яка була альтернатива? Продовження роботи нелегітимної Верховної Ради, бо вона є такою без коаліції і нелегітимного уряду, який був би у статусі виконувача обов’язків? З іншого боку, наростала криза, і без міжнародної допомоги економіка і держава могли збанкрутіти. Зрозуміло, що нелегітимній владі ніхто запозичень не дає. Тому ціна протистояння була надто високою.

”Регіонали” порахували, що через ці запозичення кожен українець винен 18 тисяч гривень.

— Якщо ”регіонали” такі патріоти України, то навіщо було голосувати із БЮТом щодо друкування майже 10 мільярдів гривень для Євро-2012? Ці кошти вони поділять між бізнесом, дружнім БЮТ та Партії регіонів, що призведе до інфляції. У межах підготовки до Євро-2012 уряду треба було насамперед укладати гроші в дороги, позичивши дешеві кредити на 30–50 років у міжнародних донорів. Будівництво доріг дозволить підняти суміжні галузі, забезпечити доходи в бюджет. А прем’єр дає популістські соціальні обіцянки у вигляді повернення знецінених заощаджень ”Ощадбанкові” СРСР. Нас ошукали на 132 мільярди доларів, а Тимошенко повернула шість мільярдів гривень.

Костенкові кілька разів дзвонять на мобільний. Він протягом півторагодинної розмови нікому не відповідає.

Ви зустрічалися з Юлією Тимошенко і висловлювали свої зауваження?

— Звичайно. Тимошенко завжди з усім погоджується, але робить по-своєму.

Чому тоді ви в останні хвилини переконали свого депутата Ярослава Джоджика поставити вирішальний підпис за створення коаліції?

— Це було консолідоване рішення нашої політичної сили. Ми дали 226-й голос, аби відновити роботу парламенту, і тільки.

За це Тимошенко пообіцяла вам посаду віце-спікера?

— Я ніколи не прагнув посади. Єдиний раз це було 1992 року, коли мене запросили на посаду міністра охорони довкілля та ядерної безпеки. Бо нікого іншого у Верховній Раді, який знав би всі ті проблеми, не було. Якби я хотів якоїсь посади, то в моїй трудовій книжці було б значно більше записів щодо міністрів, віце-прем’єрів.

Але вашому однопартійцю Олександрові Клименку, який увійшов у коаліцію, пообіцяли посаду міністра вугільної промисловості.

— Так, ми рекомендували його на цю посаду. На момент формування коаліції йшлося про долю Верховної Ради, уряду. УНП боролася, щоб в коаліційну угоду увійшли принципові моменти щодо реформування економіки, енергетичного сектору. Це було проігноровано — і ось результат.

Україна отримує газ на 20 відсотків дорожче, ніж країни Євросоюзу

Я знав, із чим доведеться зіткнутися Тимошенко під час газових переговорів у Росії. Потрібно було почати із встановлення газових лічильників на нашій території. Бо й досі Україна не контролює, скільки газу до нас закачано. Це обсяги, які обчислюються десятками мільярдів доларів! Розумію, чому це не робиться. Бо не було б українських олігархів. УНП також вимагає перенесення митного контролю з продажу російського газу в ЄС із західного кордону України на східний. Який стосунок має ”Газпром” до української газотранспортної системи? Це нонсенс. Змінити ситуацію можуть уряд та Верховна Рада, ухваливши поправку до закону ”Про митний тариф”. Тимошенко на словах погодилася. УНП внесла до Верховної Ради ці законодавчі ініціативи, але жодної реакції. Я неодноразово розказував Тимошенко, що в договорі щодо умов базування російського Чорноморського флоту в Україні друга стаття передбачає перехід на ринкові ціни щодо оренди кримської землі. За мінімальними підрахунками, сьогодні ціна орендованої російським флотом кримської землі — від п’яти до 10 мільярдів доларів на рік.

А скільки Росія платить?

— 97 мільйонів. І то вони не платять. Україна зі свого бюджету фінансує у вигляді дотацій бюджети Севастополя і Кримської автономії за розташування російського Чорноморського флоту. Тобто ми платимо за те, що в нас війська, які нам дивляться в спину. Ну таких карколомних маразмів у політичній практиці інших країн немає. Також говорив Тимошенко ще в січні: ”Готуйте обґрунтування, чому нам не потрібно стільки російського газу, бо це буде руйнація економіки. І ви зекономите щонайменше 7,5 мільярда доларів”. Їх можна було б направити на фінансування власної армії.

Але, за словами прем’єрки, вона домовилася з Володимиром Путіним підвищити ціни на транзит російського газу на 60–70 відсотків.

— Заяви Тимошенко про величезну газову перемогу — це фікція, оскільки Україна отримує газ на 20 відсотків дорожче, ніж країни ЄС. При цьому транзитні тарифи України становлять близько 2 доларів за тисячу кубометрів на 1000 кілометрів, тоді як у країнах Європи — по 5–6 доларів за ту саму відстань. Тимошенко вміє найбільші поразки уряду представляти як найбільше досягнення.

Я бачу, як люди починають дивитися на всі ці речі. Тому не виключаю, що на президентських виборах Ющенко може бути реальною конкуренцією Тимошенко. У другий тур увійдуть кандидати, які наберуть у діапазоні від 14 до 17 відсотків голосів.

Прем’єрка це розуміє?

— Навряд чи. Більшість людей ще не визначилася щодо підтримки конкретного кандидата. Є розчарування в Ющенкові. Але є патріотичні виборці, для яких незалежність країни — це найбільша цінність, яку на своїй посаді демонструє президент. Як вони зреагують, таким і буде його результат.

Тимошенко заявила, що від національно-демократичних сил має бути один кандидат. Ви будете підтримувати її?

— Я — ”за”. Але Юлія Володимирівна ним не є. БЮТ за своєю ідеологією є ліво-популістською силою і не має стосунку до правих сил. На правому фланзі зникли праві партії. На жаль, Рух взяв курс на обслуговування інтересів БЮТу.

http://gazeta.ua/index.php?id=307084






Коментарі (0)
avatar