реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Юань замість долара - шлях Росії до розвалу

Заяви Росії щодо відмови від долара є більшою мірою політичні, ніж реальні наміри, вважає професор економіки Університету Кент (Велика Британія) Мігель Леон-Ледесма (Miguel Leon-Ledesma). Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю журналістам телеканалу БТБ.

«Якщо вони зважаться на відмову від долара, виникне питання: яку валюту вони зможуть обрати як резервну? Один із варіантів - євро, але, звичайно, з огляду на політичну ситуацію це не буде прийнятним варіантом для російської влади. Інша опція - китайський юань. Але я вважаю, він навряд чи може бути використаний як резервна валюта. Його частка у міжнародних валютних транзакціях досі незначна. Одна з причин, чому країни накопичують валютні резерви - необхідність мати страхування на рівні макроекономіки. Китай сам накопичує резерви в американських доларах. Тож, видається, що навряд чи Росія зможе спиратися на валюту, яка сама спирається на долар. Я вважаю, що відмова Росії від долара не може відбутися за один день. Якщо це взагалі станеться», - сказав Леон-Ледесма.

«Американський долар - базова валюта світу. Це дає переваги США: вони можуть позичати дешевше. Але водночас це накладає відповідальність. Штати надають страхування решті світу. Коли починаються фінансові програми, американські ресурси використовують в інших країнах. Під час попередньої світової кризи через зміну курсу валюти Америка «віддала» ресурсів в обсязі біля 16% її загального ВВП. Тож вона відіграє роль глобального фінансового страхувальника. Це та роль, яка не під силу Китаю, і до того ж він її не прагне. Використання юаня як резервної валюти означатиме, що Росія буде ізольованою від механізмів забезпечення. Сумніваюсь, що вони продовжуватимуть нинішню риторику. Я вважаю, що це більше політичні заяви», - підсумував експерт.



Теги:долар, юань, Росія - Китай


Читайте також



Коментарі (0)
avatar