реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Їжте, а не напихайтеся!

Кандидат сільськогосподарських наук, журналіст Михайло КУРДЮК вважає, що одне з основних правил здорового харчування — їсти те, що росте перш за все у вашій місцевості. Друкуємо поради від Михайла КУРДЮКА про те, як харчуватися, щоб їжа додавала сили, а не позбавляла їх.

Останнім часом у нашій країні спостерігається захоплен¬ня соєю. Соя відома вже 5 тисяч років. За легендою, першими її спробували два китайці, які заблукали на півночі країни і вижили тільки тому, що їли соєві боби. Тож уже за тисячу років до нашої ери соя стала священною рослиною китайців і основою їхнього харчування.

Але ми — не китайці! Для нас дуже шкідливі продукти зі вмістом сої. Особливо це стосується дітей. Адже соя містить підвищену кількість рослинних естрогенів — це викликає у дівчаток пухлини молочних залоз. У хлопчиків через сою спостерігається передчасне статеве дозрівання і — як наслідок — скорочене життя. До того ж у хлопчиків можуть виникнути проблеми із простатою та порушення статевої орієнтації. Соя має особливий притаманний смак, який не підходить до нашого смаку.

Темпи життя та зайва поспішність призвели до дикунства у споживанні їжі. Щоб не запізнитися або встигнути зробити щось «важливе», більшість із нас не обідає чи не снідає, а напихається поспіхом їжею, навіть не пережовуючи. Про аромат і красу страв при цьому не встигаємо подумати, не те щоб оцінити. Такий негатив сіють усюдисущі «Макдональдси».

З давніх-давен в українців усталений ритуал трапезування. По-перше, обід у кожній сім’ї був у точно визначений час, і члени сімейства завжди намагалися прибути вчасно до столу. Якщо хтось запізнювався, але знали, що він прийде, його чекали, і обід переносився на трохи пізніший час. Була неписана злагода родини, завжди обідати чи взагалі трапезувати разом.

У сільських умовах споживання їжі проходило з певною урочистістю. Обідній стіл стояв завжди у світлиці чи в голо¬вній кімнаті, завжди біля святого кутка, де висіли образи, під якими сидів голова сім’ї. Стіл ніколи не був біля печі або, по-сучасному, на кухні. Обідній стіл завжди тримався у чистоті, обов’язково по закінченні обіду покривався скатертиною, на ньому лежав буханець хліба, весною чи влітку стіл прикрашався букетом квітів, а взимку стояли сухоцвіти чи ка¬линові букети.

Порушення законів харчування — це ігнорування законів природи та порушення ритму життя. Неправильне харчу¬вання провокує і стимулює безліч захворювань. Про це давно відомо медикам, які, посилаючись на Ескулапа, кажуть, що той відому «хворобу» — лінощі — пов’язував з неправильним меню та надмірним вживанням їжі й питва. А найбільше шкодить величезна кількість видів завезених з інших регіонів харчів та безладне змішування їх при вживанні. Ще Ґете устами Фауста радив: «Вживайте незмішану їжу».

Михайло КУРДЮК, кандидат сільськогосподарських наук.
Ічнянський район



Теги:здорова їжа, соя, Михайло Курдюк, шкідлива їжа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar