реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Якщо земля не для того...

Нецільове використання земельних ділянок веде до застосування штрафних санкцій

Земельний кодекс України передбачає платне та цільове використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Віднесення земель до певної категорії або зміна їх цільового призначення здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування. До того ж і розмір плати за землю при здійснені на ній підприємницької діяльності значно відрізняється від розміру плати за її користування, як, наприклад, ділянкою для обслуговування жилого будинку.

З метою виявлення порушень зазначених вимог податківцями м. Чернігова здійснюється інвентаризація фізичних осіб - платників плати за землю, проводиться робота щодо обстеження господарських подвір’їв та виявлення порушень при їх використанні. Під час подвірних обходів встановлено, що окремі громадяни – власники земельних ділянок змінили цільове використання частини своїх ділянок в порушення вимог Земельного кодексу України.

Так, подружжя „М” використовували частину земельної ділянки площею 225 м.кв. для пункту ремонту автомобілів. Але згідно з Державним актом на право власності на земельну ділянку ця земля призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку. У результаті нецільового використання землі їм нараховано земельного податку у сумі 0,7 тис. грн.

Інша спритниця - громадянка „Л”, для здійснення підприємницької діяльності на своїй земельній ділянці площею 100 м. кв. встановила магазин. Підприємиці нараховано земельного податку у сумі 0,3 тис. грн.

На даний час за порушення громадянам нараховано земельний податок та штрафних санкцій на загальну суму 50 тис. грн.

Євген Карпенко, заступник начальника відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернігові




Теги:Податки, нецільове використання землі, Земля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar