реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Як святкуватимуть 1025-ліття Хрещення Русі-України в Чернігові?

Цього року Україна відзначає 1025-ліття Хрещення Київської Русі. В нашій державі відбудеться низка урочистих святкових заходів – як на загальноукраїнському, так і на місцевому рівнях. Християнські Церкви України також проводять свої заходи, повідомив 11 липня під час прес-конференції у кафедральному храмі святої великомучениці Катерини м. Чернігова архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій.

Зокрема, Українська Православна Церква Київського Патріархату 15 травня ц.р. на базі Київської православної богословської академії вже провела наукову конференцію, присвячену 1025-літтю Хрещення Київської Русі. 27 червня в столиці відбувся Помісний Собор, однією з тем роботи якого було осмислення визначної події – Хрещення Київської держави. За рішенням Священного Синоду УПЦ КП святкові заходи повинні відбутися також і на рівні єпархій. В ряді областей України вони вже відбулися. Чернігівська єпархія Київського Патріархату планує молитовно відзначити 1025-ліття Хрещення 24 липня – в день пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги.

З цієї нагоди до Чернігова для поклоніння віруючих прибудуть дві святині – хрест з часточкою Животворчого Древа Хреста Господнього, який постійно зберігається у Георгіївському монастирі на Козацьких могилах (Рівненська область), та ковчег з часточкою мощей святої великомучениці Варвари. Ці та інші святині буде пронесено вулицями Чернігова під час Хресного ходу, який 24 липня 2013 р. розпочнеться о 10.00 від храму святих мучеників Михаїла і Федора Чернігівських.

Далі хід попрямує вулицею гетьмана Полуботка повз сквер гетьмана Б. Хмельницького до храму святої великомучениці Параскеви-П’ятниці, біля якого відбудеться молебень. Після цього центральною алеєю Хресний хід вирушить до кафедрального собору святої великомучениці Катерини. Принесені святині будуть встановлені у храмі для поклоніння, яке можна буде звершити протягом всього часу богослужіння. Святкова літургія триватиме приблизно з 11.00 до 13.30. Потім козаки запросять парафіян на традиційний куліш.

Очікується, що з нагоди свята до Чернігова прибудуть архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон – у 2008-2012 рр. керуючий Чернігівською єпархією, та керуючий справами Київської патріархії намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря єпископ Вишгородський Агапіт.

Під час молитовного святкування віруючі Чернігівської єпархії та парафіяни кафедрального собору святої великомучениці Катерини також піднесуть подяку Богові за можливість звершення богослужінь у цьому козацькому храмі – у липні 2013 р. виповнюється п’ять років від часу відновлення постійного богослужіння у Катерининському соборі. Віруючі піднесуть молитви за Україну, за Чернігово-Сіверський край, за мир і порозуміння, подолання ворожнечі та примноження любові.

Чернігівська єпархія УПЦ КП запрошує чернігівців взяти участь у молитовному святкуванні 1025-ліття Хрещення Київської Русі-України в м. Чернігові та приєднатися 24 липня, в середу, до Хресного ходу від храму святих Михаїла і Федора Чернігівських (10.00-11.00), помолитися за Божественною літургією (11.00-13.30), приложитися до святинь – часточок Животворчого Древа Хреста Господнього та мощів святої Великомучениці Варвари.

Також нагадуємо, що 28 липня, у неділю, в Києві відбудеться загальноукраїнське церковне відзначення свята Хрещення Київської Русі. З цієї нагоди о 9.00 у Володимирському патріаршому кафедральному соборі розпочнеться літургія, а об 11.30 від собору повз Святу Софію та Михайлівський монастир до пам’ятника рівноапостольному кн. Володимиру вирушить Хресний хід. Паломники з Чернігова, які бажають взяти участь у цьому святкуванні, можуть записатися на поїздку в храмах св. Катерини, П’ятницькому чи святих Михаїла і Федора.

Русь-Україно, бережи віру Православну, в якій твоє утвердження!

Прес-служба Чернігівської єпархії УПЦ КП




Теги:Євстратій, Катерининська церква, Чернігівська єпархія, 1025-річчя


Читайте також



Коментарі (0)
avatar