реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Як розлучитися з цигарками?

Редакція Чернігівської обласної газети «Біла хата» неодноразово писала про шкоду паління. І рекомендації щодо того, як покинути палити, публікувала. Але життя іде, змінюються покоління людей, а згубні звички не зникають.

Отож повторюємо рекомендації фахівця, головного лікаря обласного наркологічного диспансеру Петра Седня (на фото):
— По-перше, треба кидати відразу, а не зменшуючи щодня кількість викурених цигарок. По-друге, не оголошуйте нікому про свій намір, крім себе. Тобто рішення треба приймати самому і для себе. На час відмови від паління у домі не повинно бути жодної цигарки.

Щодо медикаментозної допомоги. Можу порадити прийом 6-8 драже валер’янки протягом доби — чотири рази, починаючи від пробудження і до відбою. Якщо йдеться про вагітних жінок, то норму слід зменшити до 4 таблеток. За 3-5 днів потяг до цигарки майже повністю зникне. Хоча, підкреслюю, «майже». Як курець… у минулому, знаю, що й через багато років іноді згадується минуле. Але слід бути принциповим.

До речі, дехто боїться кидати палити (знову ж таки — особливо серед жінок), бо після цього людина починає набирати вагу. Однак це триває три-чотири місяці. Далі вага стабілізується, а ще пізніше починає зменшуватися і, зрештою, доходить до попередньої норми.

Від редакції. Щиро дякуючи нашому давньому консультантові з різних медичних питань Петрові Михайловичу Седню, нагадуємо (до речі, теж із його подачі), що 31 травня — Міжнародний день боротьби з палінням.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, паління — одна з головних причин смерті. Від хвороб, які пов’язані з цією шкідливою звичкою, щороку в світі помирає майже 5 млн людей. В Україні майже половина населення — курці; тютюн щороку вбиває 110 тисяч українців.

До 2030 року паління, згідно з прогнозами ВООЗ, стане головною причиною смертності у світі, запевняє Центр екологічної просвіти «Ейге». До того ж 70% припадає на країни, що розвиваться. Тютюн — один з основних факторів ризику для 25 хвороб.




Теги:валерянка, нарколог Петро Седень, тютюнопаління, Біла хата, наркодиспансер


Читайте також



Коментарі (0)
avatar