реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Як Росія шпигувала в Болгарії

Після полудня першої липневої неділі софійський аеропорт "Ворожна" дозволив посадку двом російським урядовим "ІЛ-96". Вони прилетіли для того, щоб взяти на борт близько 180 росіян - сімдесят дипломатичних і технічних співробітників російських дипвідомств, що висилаються з Болгарії, а також членів їхніх сімей і домашніх вихованців. Один із тих, хто від'їжджав, позував фотографам у майці із зображенням російського президента, його прізвищем і цитатою: "Росія – країна, яка нікого не боїться".

...Серед тих, кому довелося залишити Болгарію, виявилася друга особа в посольстві – радник-посланник, а також генеральні консули Росії у Варні та Русі, директор Російського культурно-інформаційного центру та інші персони нон грата.

...Якщо говорити про суто шпигунський ракурс цієї історії, то вона вінчає безперервну низку викриттів та висилок з Болгарії співробітників російської військової розвідки, включаючи військового аташе, який розпочався ще 2019 року. Найгучнішою стала історія весни 2021 року, коли було розкрито цілу пов'язану з російськими спецслужбами мережу діючих та відставних болгарських військових із числа співробітників міністерства оборони та військової розвідки. За даними прокуратури, головною фігурою в ній був резидент ГРУ, відставний полковник Іван Ілієв, який незадовго до цього входив до складу керівництва болгарської військової розвідки. Випускник радянської розвідшколи керував збором інформації про політику НАТО та ЄС у гарячих точках Європи, активність ЦРУ у Болгарії, завдання Координаційного центру НАТО у Варні. Зв'язковий виступала дружина резидента, громадянка Росії, яка доставляла до посольства РФ отриману інформацію та поверталася з фінансами, необхідними для продовження розвідувальної діяльності. Тоді було вислано двох "дипломатів", які керували мережею. А найзухвалішим у Болгарії вважають випадок "торгового аташе" у Софії Сергія Ніколашина, який у 2020 році зумів проникнути до бази даних Головної дирекції Громадянської реєстрації та адміністративного обслуговування, в якій кожен громадянин Болгарії ідентифікується Єдиним державним номером (ЄДН), та створити там фальшиві ідентифікації для розвідників-нелегалів.

Сайт "Балканський оглядач"



Теги:широка війна, Україна - Болгарія, агенти Москви


Читайте також



Коментарі (0)
avatar