реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Як проходив референдум за незалежність України у 1991-му

1 грудня в України — непересічна дата. Саме в цей день 26 років тому відбулася подія, яка змінила хід історії нашої країни, — Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України.

Тож під час «круглого столу» активні учасники та організатори тих доленосних подій для нашої держави згадали історичні факти 26-річної давнини, зокрема, створення штабу Руху з референдумної роботи, проведення агітаційної роботи, приїзд до області спостерігача від ООН...

Голова краєвої організації Народного Руху Валерій Сарана пригадав не тільки як напружено працювали тоді рухівці в обласному штабі, але й те, як він засперечався на шампанське з толішнім головою облвиконкому Олексанлром Лисенком щодо відсотків за підтвердження незалежності. Виграв таки досвідчений апаратник у суперечці, хоча влада загалом не проводила активної роботи. Як зауважив дослідник, представник Українського інстиуту національної пам'яті Сергій Бутко, вся робота по проведенню агітаційної роботи лягла на плечі рухівців.

Почесний голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний нагадав як на референдумі Чернігівська єпархія УПЦ Московського патріархату на чолі з архієпископом Антонієм (Вакариком) агітувала яскравими листівками на дорогому крейдяному папері за Совєтський Союз, порушуючи церковні канони і державні закони про відокремлення церкви від держави. Це особливо актуально нагадати сьогодні, коли з Москви знову линуть брехні...

Громадський активіст Сергій Соломаха показав газету "Десннська правда", у якій за незалежність агітував кореспондент Укрінформу ...Гордон. Попри те, що він говорить сьогодні.



Теги:Валерій Сарана, референдум 1 грудня, чернігівська Просвіта, Чернігівський Рух


Читайте також



Коментарі (0)
avatar