реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Як позбутися залежности від енергоносіїв?

Енергозбереження та безвідходне виробництво - питання, що зараз надзвичайно актуально постають перед виробниками. Державне підприємство "Новгород-Сіверське лісове господарство" достатньо успішно їх для себе вирішує.

Тирсою, яка є відходом виробництва, опалюються цехи нижнього складу, гаражі. Це є і економією, і енергозбереженням. У той час, коли енергоносії є достатньо дорогим задоволенням, їх ціна - це левова частка собівартості будь-якої продукції, державне підприємство « Новгород-Сіверське лісове господарство може собі дозволити не ламати собі голову над питанням: А що як подорожчає газ чи електроенергія? Виробничі приміщення, сушарки, гаражі нижнього складу опалюються тирсою, яка є у достатній кількості, бо є відходом переробки деревини. З цехів по трубах вона надходить у тирсосховище, а звідти у котельню.

Директор державного підприємства « Новгород-Сіверське лісове господарство» Микола Засько:

Це дійсно економно і наше підприємство не залежить від підвищення цін на газ та електроенергію. До того ж потрібні були б кошти на вивіз тирси, брати дозвіл з екології на її захоронення. Якщо опалювали газом виробничі приміщення, то платили потрiбно по 20-30 тисяч щомісяця.

Отже програма з енергозбереження виконується на 100%. І жодної шкоди для екології.

Директор державного підприємства « Новгород-Сіверське лісове господарство» Микола Засько каже:

— Ми також використовуємо котельню як сушильню для пиломатеріалів. Виготовляємо дошку для підлоги, плінтуса, наличники.

Тирсу можна вважати багатоплановою сировиною, бо мають ще думки у майбутньому виготовляти з неї блоки для будівництва. Вагонами забирають тирсу ті, що займаються пресуванням брикету для опалення. Аби повністю виключити відходи, у Новгород-Сіверському держлісгоспі планують кору використовувати як добриво.

Джерело: Сайт города Новгород-Северский




Теги:тирса, опалення, енергоносії, екологія. Н.-Сіверський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar