реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Як невчасно цей герпес!

Напевне, важко знайти людину, яка нічого б не чула або не знала про герпес — захворювання, яке викликає неприємні відчуття і впливає на зовнішній вигляд.

Герпес — це інфекція, спричинена вірусом герпесу. В організмі більшості людей вірус герпесу знаходиться в латентному стані, лише періодично виникає загострення захворювання. Проявляється інфекція при ослабленні імунної системи організму. Є різні види цієї інфекції: герпес губ, слизової оболонки рота, генітальний герпес, оперізувальний лишай. Мова піде про один із найбільш розповсюджених видів інфекції.

Герпес губ

Це те, що в народі називається «лихоманкою на губах». На тлі простуди, при інших інфекційних захворюваннях (найчастіше з температурою), під впливом холоду або надмірного сонячного опромінення може виникнути свербіння губи з наступною появою червоного пухирця, а потім і бульбашок, які викликають больові відчуття.
Перед виникненням бульбашок шкіра часто свербить, злегка набрякає, посилюється її чутливість. З’являються пухирці —від одного до цілої групи. Незабаром вони розриваються самі по собі або в результаті незначного травмування, відкриваючи ранки, звідки сочиться прозора рідина. Шкірка, що всихає поверх ураженої ділянки шкіри, відпадає через деякий час,залишаючи після себе почервонілу шкіру. Іноді, якщо додається вторинна інфекція, залишаються рубці. Зазвичай з віком частота захворювання зменшується, і перебіг його легший.
Як боротися
За словами фахівців-фармацевтів державної акціонерної компанії «Ліки України», в аптеках нині можна знайти різні засоби для лікування герпесу. Однак перед тим, як іти до аптеки, краще порадитися з лікарем-терапевтом. Загалом рекомендації для пацієнтів із герпесом губ такі:
• Уникати зайвого сонячного опромінення. Перебуваючи на сонці, морозі або вітрі, захищати губи кремом або гігієнічною помадою з SPF (сонцезахисним фактором).
• При перших проявах висипання (відчуття свербіння, поколювання) використовувати противірусні засоби.

Слід знати: крім ризику заразити людей, що контактують з вами, ви наражаєтеся на небезпеку перенести захворювання на інші частини тіла. Щоб запобігти цьому ускладненню, слід дотримуватися таких правил:
• не торкатися висипань руками;
• намагатися не чіпати очей — герпетичне ураження рогівки перебігає важко і може призводити до серйозних ускладнень;
• нікому не давати свого рушника, не користуватися чужим (це правило стосується і губної помади);
• користуватися окремим посудом;
• у період висипань необхідно утриматися від поцілунків і орального сексу — вірус здатний перейти на статеві органи;
• не видавлювати бульбашок і не зривати шкірку — це не призведе до швидкого одужання, але може викликати додаткове інфікування хворої шкіри мікробами або герпетичне ураження вірусом пальців рук;
• жінки повинні бути максимально обережні при нанесенні та знятті макіяжу, аби не перенести вірусу на здорові ділянки шкіри.

Чим раніше розпочато лікування герпесу губ противірусним препаратом, тим ефективніше воно буде. Якщо захворювання вдається «застати» на стадії перших ознак (свербіж, печіння, відчуття натягнутості шкіри), то повні прояви герпесу можуть і не розвинутися.



Теги:ГЕРПЕС, Ліки України, противірусні препарати


Читайте також



Коментарі (0)
avatar