реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Як я врятував московську Олімпіаду

У часи радянської зрівнялівки, коли пролетарі були поставлені в ранг еліти, неуки ставали геніями, несповна розуму вершили політику, репресіями і голодоморами винищували квіт народу, позбавляли життя мудрих і трудолюбивих селян, офіцерів і вчених.
Така напасть захлеснула й Асканію Нову – відому всьому світові як найбільший заповідник цілинного степу, неповторний зоопарк та ботанічний сад на подиві, що були створені розумом і трудом Ф.Е.Фальц-Фейна.

Після Жовтневого перевороту на базі Асканійського маєтку Фальц-Фейнів був створений перший у світі степовий заповідник. Затим мало розумні функціонери від науки перетворили унікальний заповідник у далеко не передовий інститут домашнього тваринництва, чим заглушили роль і славу здобутків і цінностей Асканії Нової. Після репресивних тридцятих Асканійський інститут перейшов на бічну науку, коли рухатись уперед розуму не вистачає, а назад – начальство не пускає. Сірятина забирала від справжніх науковців посади, звання й ступені.

У стилі тогочасності на вершину наукової драбини вилізла така бездарність як Л.Гребень, який не залишив після себе нічого, крім взування свиней у чобітки. За його сприяння було вивезено на Мелітопольський м’ясокомбінат сотні цінних гібридів тварин. Обіцяних ним нових порід свиней і овець у натурі сьогодні немає. Те, що він пропонував, виявилось гіршим за традиційні породи. Важка доля спіткала червону степову породу корів, яку так перехрестили, як зізнався один її хреститель, що майже втратили, не давши нічого кращого.

На хвилі наукових невдач та більшовицької ідеології заборонялось навіть ім’я засновника Асканії Нової вимовляти. Правда, в тодішніх пасквільних публікаціях писали про Фальц-Фейнів як про нелюдів, які тільки те й робили, що знущались над підлеглими, а унікальний зоопарк – це «рукоділля від безділля».

Едуард Олександрович Фальц-Фейн, племінник засновника заповідної Асканії Нової, по батьківській лінії — німець. Мати – донька генерала М.Єпанчина, який у 1909 – 1914 рр. був військовим комендантом Києва. Його двоюрідні брати – Володимир Набоков (автор еротичного роману «Лоліта»), Микола і Сергій Набокови – журналісти. Кузеном доводиться Б.С.Скадовський – онук засновника міста Скадовська. Далеким родичем є Ф.М.Достоєвський. Одружений він був на англійській аристократці – доньці пера – охоронця королівської печатки, яка безумно любила Англію. Для неї все неанглійське було поганим. Іншим непорозумінням стало те, що Фальц-Фейн погано знав англійську, а вона не хотіла вчити німецьку. Ця перша дружина втікла з письменником Галліко в Америку, залишивши маленьку Людмилу батькові. Друга дружина – красуня австрійка — виявилась наркоманкою, померла від передозування наркотиками.

Е.О.Фальц-Фейн — чемпіон Франції з велоспорту, що дало йому право бути членом Міжнародного олімпійського комітету. Радянському спортивному керівництву весь час не вдавалось заполучити проведення Олімпіади в Москві. Довелось звернутися до Фальц-Фейна і просити його допомоги. Він зробив хитрий хід і виграв справу. Було так. Перед днем голосування Едуард Олександрович обійшов всіх членів МОК і попросив:

— Росія — моя батьківщина. Знаю, що Москва не пройде, але дуже прошу проголосуйте хоч ви один. Один голос, а мені буде дуже приємно.

Результат голосування: 64 за із 80 членів МОК.

Після першого засідання члени Оргкомітету Олімпіада-80 на знак вдячності Е.О.Фальц-Фейну організували йому під приводом ознайомлення з місцевим спортом поїздку на Херсонщину у той час, коли інших членів повезли до Вірменії. Звичайно, дозволили побувати в Асканії Новій, де я з ним і познайомився.

Михайло КУРДЮК

с.Тростянець,
Ічнянський район

Повністю стаття опублікована в газеті "Сіверщина" за 25 лютого




Теги:Спорт, Асканія-Нова, бойкот Олімпіади, Фаль-Фейн, олімпіада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar