реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Ягода - малина і не тільки...

Взяв участь у семінарі СОК “Дари Чернігівщини” щодо розвитку ягідництва, зокрема вирощування малини, в області
На семінарі детально розглядали технології вирощування малини – від підготовки грунту до збирання ягід, а також перспективи та вигоди співпраці в рамках кооперації.

Як показує європейська практика, сільськогосподарські кооперативи роблять малих виробників стійкішими до кризових явищ та дозволяють користуватися перевагами, притаманними для великого товарного виробника, в тому числі і в питанні ціни на ягоду. Адже експорт малини дає можливість збувати продукцію за вищою ціною.

Однак на сьогодні далеко не весь потенціал сільськогосподарських кооперативів в Україні є реалізованим. Серед причин, які стримують розвиток кооперативного руху, є як низький рівень усвідомлення можливостей, які дає об’єднання, так і недостатня робота держави в цьому напрямі – невеликі обсяги державної підтримки та складні процедури її отримання.

Хоча, справедливо буде відзначити і позитивні тенденції – завдяки позиції Романа Лещенка обсяг державної фінансової підтримки на розвиток фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів у 2021 році збільшений вдвічі.

Загалом, за даними 2019 року, в Україні налічувалось 1286 зареєстрованих сільськогосподарських кооперативів. В той же час, наприклад, у Франції кількість сільськогосподарських кооперативів складає більше 16 тисяч.
Сільськогосподарські кооперативи в Україні за належних умов можуть стати сильними гравцями на ринку, так як це сталося у багатьох економічно-розвинених країнах.

А головне – кооперативи є важливим чинником підтримки малого товаровиробника та розвитку сільських територій.

Андрій ПРОКОПЕНКО



Теги:Андрій Прокопенко, кооперативи, ягідництво


Читайте також



Коментарі (0)
avatar