реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Я в захваті від Литви

16 лютого - день найнеочікуванішої держави Європи за підсумками Першої світової війни.

Мова про Литву.

Весь міжвоєнний час ця держава перебувала в міжнародній ізоляції. Бо з'явилася "незвідки" - розчарувавши Польщу, Німеччину й навіть Латвію. Та й Великобританію з Францією - їм боліли зуби від надокучливих вимог Литви "повернути" їй Вільнюс.

Єдиний союзник міжвоєнної Литви, яка святкує 101 річницю державності, УВО/ОУН та ... СССР.

Українці були союзниками у боротьбі проти Польщі - лідер ОУН Євген Коновалець мав литовський паспорт і жив у Римі як громадянин Литви.

А московити обіцяли литовцям повернути Вільнюс - коли знищать Польщу.

Московити дотримали своєї обіцянки - 1939 року. Віддали Вільну Литві. Але натомість - окупували всю Литву й віддали своєму другу Гітлеру Клайпеду.

Ну такоє...

Парламентаризм у Литві не працював з 1928 року. Працював диктатор Антанас Сметона. Але! В Другу світову литовці стали єдиною нацією Європи, яка не створила власні СС-війська.

І цим порятувала себе від післявоєнні колонізації. Яку зазнала Латвія (120 тис СС-манів - прямі чоловічі втрати) і Естонія (20 тис СС-манів - те саме).

Литва розпєтляла! Після Другої світової її територія навіть ЗБІЛЬШИЛАСЯ. Москва підтвердила за нею Вільнюс і Клайпеду. І дала карт-бланш на литуанізацію колишньої німецької і польської територій.

Факт унікальний для всіх окупованих Москвою територій...

Але! Литва не почувалася винною Москві. Поводилася нахабно й зверхньо. Прийняла Закон про окупацію 1944-1991. Вимагає компенсацій. Підтримує Грузію, Україну, друкувала паспорти Чеченської Республіки Ічкерія. Хоче помсти й занепаду Москви.

Так папські леґати були шоковані запеклим опором християнизації останнього язицького народу Європи - Ще в 14 столітті. Так само береже поштиву зваженість МЗС РФ, коли говорить про витівки маленької, впертої Литви у 21 столітті...

Одне слово - я в захваті від Литви. Латвійці їх називають "італійцями Балтики". Вони емоційні у порівнянні з ними, і вічно невдоволені. 25% литовців лишило батьківщину за чверть століття. Сейм днями прийняв популістське рішення про зменшення кількості членів парламенту - зі 141 до 121.

Але в них є щось таке, чого забракло нам 1918 року. Якась давня аукшайтська непримиренність . Віра в те, що весь світ ПРОГНЕТЬСЯ під їхню мрію про литовський Вільнюс. Під їхнє уявлення про Свободу і Доцільність.

У цьому сенсі лише Євген Коновалець був теж литовцем. Серед нас.

Тому вітаємо Литву і Коновальця із 101-річчям Найнеочікуванішої Державності Європи.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Ростислав Мартинюк, Литва, Євген Коновалець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar