реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Івану Осадціву - 60!

Сьогодні ювілей відзначає відомий чернігівський лікар, голова міської екологічної асоціації "Зелений світ", просвітянин, рухівець, завідуючий поліклінічним відділенням Центру захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Іван Васильович Осадців.

Народжений в Галичині, він після закінчення медичного інституту став чернігівцем. Досягаючи висот у медицині, Іван Осадців не стояв осторонь суспільного життя - з початком перебудови виступив одним з засновників екологічної асоціації "Зелений світ", став членом Народного Руху та товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, де тривалий час був членом правління обласної організації. Обирався депутатом обласної та міської рад.

Як лікар, що займається питаннями радіаційної медицини, Іван Осадців найкраще в області знає медичні проблеми ліквідаторів аварії на ЧАЕС - він об'їхав всі забруднені зони, а в Іванкові на Київщині під час ліквідації чорнобильської аварії організовував роботу шпиталю.

Іван Осадців є також знаним лікарем- гематологом. Зокрема, він є співавтором винаходу, розробленого спільно з науковцями Інституту кібернетики імені В.Глушкова. Ось як про це пишуть його колеги по винахідницькій роботі:" Давно знаємо Вас як лікаря-гематолога і одного з ініціаторів і учасників розробки неінвазивних технологій діагностики судин і крові. Ваші пропозиції були враховані в конструкції сенсора і у технічних вимогах до основних узлів, створеного в Інституті кібернетики ім. В.М.Глушкова неінвазивного портативного фотогемометра ПНФГ-01. Зокрема, Ваша пропозиція про необхідність обліку поточного кровонаповнення шарів шкіри при інтерпретації концентрації гемоглобіну в крові була покладена в основу технічних рішень патенту України №108289. Цей патент на всеукраїнському конкурсі «Винахід року 2015» був нагороджений дипломом переможця у номінації «Кращий винахід року у м. Києві і Київській області».

Іван Осадців - батько двох синів -медиків, один з яких, Олег Іванович, уже став кандидатом медичних наук, у чому є значна заслуга батька.

Правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка щиро вітає лікаря - патріота з ювілеєм і бажає нових висот - як професійних, так і суспільних. Слава Україні!



Теги:чернігівська Просвіта, Інститут кібернетики, Іван Осадців, чорнобильці, винахідники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar