реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Іуда був першим "соціалістом"

Читаючи Євангеліє, звернув увагу на 2 ідеологічні моменти.

Звісно, в ті часи не оперували такими поняттями, але:

1) Євангеліє проповідує капіталізм і рух капіталу;
2) Іуда був "соціалістом".

Перше знаходимо у таких двох фрагментах:

"Бо хто має, тому дасться і примножиться, а хто не має, у того відніметься і те, що має". І на розкриття цієї тези подається притча про те, як добрі працівники свого пана, які примножували його капітал, отримували від пана ще більше, щоб примножувати далі; а недобрі працівники, які через страх не примножували довірене, а лише закопували, щоб зберегти і не втрати - позбувалися і тієї дрібної довіри, а їхні паї переходили в розпорядження добрих працівників.

Крім того, в Євангелії читаємо "Не збирайте собі скарбів на землі, де міль і хробацтво нівечить, і де підкопують злодії і викрадають". Під скарбами тут мова йде не про багатство як таке, а як гроші і цінності, які закопуються у землю на зберігання. Євангеліє навчає, що багатство треба або пускати в справу для примноження, або - використовувати на допомогу нужденним. А отже, рух капіталу - мусить бути.

Щодо другого, "соціалізму" Іуди, то я якось ніколи навіть не замислювався, що підштовхнуло Іуду до зради. Все завжди зводилося до "30 срібних монет". Але, якщо читати Євангеліє від Матфея, то чітко бачимо, після чого Іуда пішов на переговори з фарисеями. А сталося це після того, як Іуду обурив факт того, що одна жінка прийшла до Ісуса і вимила йому голову дорогим миром (ефірні олії). Іуда запротестував проти такого, сказавши, що ліпше було б мир продати, а гроші роздати бідним. Саме цей момент, якщо вірити Євангеліє, відбувся перед тим, як Іуда пішов на торги з фарисеями щодо ціни своєї зради.

Ті самі мотиви, які підштовхували людей вдаватися до червоного терору - заздрість, ненависть до проявів багатства. І у більшовизму, і у зради Іуди - той самий черв’ячок, що сточив душі людей.

Євген СОЙКІН



Теги:іуда, соціалізм, капіталізм, Євген Сойкін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar